Praha postaví nový most přes Vltavu pro MHD, chodce i cyklisty.

Město Praha postaví nový most přes řeku Vltavu. Most bude určen pro MHD, chodce i cyklisty. Město už na stavbu získalo pravomocné stavební povolení. Tento tzv. Dvorecký most spojí Zlíchov na smíchovské straně a Dvorce na pravém břehu Vltavy.

Most bude určen hlavně pro městskou hromadnou dopravu včetně tramvají, pro chodce, cyklisty a složky integrovaného záchranného systému.

„Za tři a půl roku jsme zajistili projektanta, geologický průzkum a začali soutěžit zhotovitele,” okomentoval zisk stavebního povolení náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Most s kubistickými prvky, jehož podoba byla vybrána v architektonické soutěži, povede ze Zlíchova od zastávky Lihovar ke Žlutým lázním na druhém břehu, ústit bude u Jeremenkovy ulice.

Stavba měla podle již schváleného tendru vyjít na 972 milionů korun. Je však možné, že kvůli nepříznivé situaci na trhu bude cena vyšší.

Tendr na zhotovitele probíhá od loňského podzimu. Stavět by se mělo začít ještě letos.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) informoval, že částečně by mohla být stavba financována z evropských fondů. S tím, že by mohlo jít až o 500 milionů korun, které na stavbu mostu Praha získá z evropských fondů.

Dvorecký most by měl být uveden do provozu za tři roky.

Praha také v současném volebním období obnovilo zřícenou Trojskou lávku. Staví se také lávka, která spojí ostrov Štvanice s Holešovicemi a Karlínem. (sfr)