Německo chce zadotovat výrobu čipů na svém území. Vláda přislíbila podporu 14 miliard eur. (Ilustrační foto: továrna firmy Intel).

Německo chce zadotovat výrobu mikročipů na svém území. Německá vláda plánuje poskytnout výrobci těchto důležitých polovodičů finanční piodporu ve výši 14 miliard eur (344 miliard Kč). Informoval o tom ministr hospodářství Robert Habeck. EK už dříve oznámila, že uvolní 11 miliard eur (266 miliard Kč) na podporu vývoje čipů v Evropě. 

Německý ministr Habeck prohlásil, že nedostatek polovodičů používaných v různých oblastech – od chytrých telefonů až po automobily – představuje obrovský problém. Výrobcům aut či spotřební elektroniky nedostatek čipů zásadně narušil jejich výrobní plány.

Již letos v březnu americký výrobce čipů Intel oznámil, že si jako místo pro nový obrovský komplex na výrobu čipů v hodnotě 17 miliard eur vybral německé město Magdeburg. I tento projekt měl údajně stát podpořit miliardami eur.

Evropská unie v únoru letošního roku oznámila, že ve snaze snížit závislost na dovozu nedostatkových mikročipů uvolní 11 miliard eur na podporu jejich vývoje v Evropě. Masivní podpora klíčového technologického odvětví má podle Komise do konce desetiletí vyvolat investice v celkovém objemu 43 miliard eur (téměř 1,1 bilionu Kč).

„V krátkodobém výhledu je naším cílem zvýšit odolnost vůči budoucím krizím tím, že budeme schopni předvídat nedostatky v dodavatelských řetězcích a předcházet jim,“ prohlásila šéfka komise Ursula von der Leyenová.

V dlouhodobější perspektivě by se podle ní Evropa mohla stát jedním z důležitých producentů „na tomto velmi strategickém trhu“.
Zatímco v současnosti se EU na celosvětové produkci čipů podílí asi devíti procenty, do konce tohoto desetiletí by to mělo být 20 procent, vyčíslila cíl šéfka Evropské komise. (sfr)