Spuštění nejmodernější jaderné elektrárny Olkiluoto 3 ve Finsku se odkládá o měsíce. (Ilustrační foto)

Spuštění nejmodernější jaderné elektrárny Olkiluoto 3 ve Finsku se odkládá o měsíce. Finská energetická společnost Teollisuuden Voima Oyj (TVO) oznámila posunutí začátku komerčního provozu reaktoru Olkiluoto 3 o dva měsíce. Zahájení výroby v komerčním provozu je nově naplánováno na září 2022.

Finská jaderná elektrárna Olkiluoto 3 s instalovaným výkonem 1,6 gigawatt (GW) je prvním projektem francouzského reaktoru EPR generace III+. Náklady na realizaci se z původního odhadu 3 miliardy eur zvýšily až k 11 miliardám eur (v aktuálním přepočtu zhruba 271 miliard Kč).

Výstavba třetího bloku ve Finsku začala v roce 2005. Kvůli řadě problémů a zpožděním se stavba protáhla na zhruba 17 let.

Zprovozněná elektrárna byla poprvé připojena zkušebně k síti v březnu letošního roku, tedy o 12 let později, než bylo plánováno.

Problémy však pokračují i po připojení na elektrickou síť. Zahájení komerčního provozu bylo původně plánováno na červenec letošního roku. Ten však nakonec musí být posunut.

Důvodem je nutnost provedení kontroly a opravy chladicího systému generátoru, která má trvat přibližně 3 týdny. Po dokončení oprav bude pokračovat zkušební provozní program elektrárenského bloku a výroba elektřiny.

Dodatečný čas byl v harmonogramu vyčleněn na nadcházející zkoušky bloku elektrárny a jejich analýzy na základě předchozích zkušeností z fáze zkušební výroby.

Podle společnosti TVO však potřeba kontroly a případná oprava chladicího systému generátoru nesouvisí s další událostí z poslední doby, kdy při plánovaném odstavení bloku koncem dubna došlo k neočekávanému sepnutí čerpadel na kyselinu boritou.

Dodavatelé elektrárny, konsorcium Areva GmbH, Areva NP SAS a Siemens AG, staví reaktor tzv. „na klíč“ s pevně stanovenou cenou. Odpovědnost za smluvní závazky pro dodavatele platí až do konce záruční doby.

Evropský tlakovodní reaktor (European Pressurized Water Reactor nebo Evolutionary Power Reactor, EPR) je tlakovodní jaderný reaktor generace III+ vyvinutý francouzskými firmami Areva (dříve Framatom) a EDF ve spolupráci s německým Siemens AG.

V současné době jsou v provozu dva reaktory EPR v čínské jaderné elektrárně Taishan 1 a 2. Ve výstavbě se stále nachází francouzská jaderná elektrárna Flamanville 3 a dále pak dva reaktory v Hinkley Point C ve Velké Británii. (sfr)