Společnost ERA představila nové schopnosti systému VERA-NG. (Ilustrační foto)

Společnost ERA představila nové schopnosti systému VERA-NG pro GBAD na konferenci PVO. Informovala o tom firma. ERA se zúčastnila tradiční konference zaměřené na protivzdušnou obranu PVO 2022, která se po covidové virtuální pauze konala po dvou letech na Univerzitě obrany v Brně.

Akci zorganizovala Katedra systémů protivzdušné obrany v důstojnickém klubu Fakulty vojenských technologií. Za ERA před auditoriem vystoupil Ondřej Neuman s přednáškou „VERA-NG jako integrální součást GBAD a její přínos v boji proti moderním hrozbám“, která reflektovala téma letošní konference Efektivní protivzdušná obrana při multidoménových operacích.

ERA jako partner konference se rovněž představila coby významný výrobce pasivních sledovacích systémů pro protivzdušnou obranu a elektronický boj, a to po boku dalších významných producentů vojenských technologií, mezi jinými společnostmi Saab, Rafael a Retia. Přítomnost ERA podpořil rovněž generál letectva Bohuslav Dvořák, konzultant ERA.

Konference PVO, která se koná již od roku 2000, se pravidelně účastní nejen vojenští odborníci z AČR, struktur NATO i ostatních armád NATO, ale i civilní specialisté z tuzemských a významných zahraničních firem.

Organizátor konference – katedra systémů protivzdušné obrany připravuje specialisty pro vojska protivzdušné obrany (PVO) ve studijních programech pro bojové použití zbraňových systémů pozemní PVO, využívajících automatizované systémy velení a řízení.



Výzkumná činnost katedry je zaměřena na řešení úkolů obranného výzkumu AČR v oblasti velení, řízení a výcviku, provozu a použití techniky protiletadlových raketových systémů, v oblasti modelování a simulací procesů PVO a využití mobilních mechatronických systémů a robotických systémů pro bojovou a obslužnou činnost.

Pasivní sledovací systém VERA-NG je pokročilý systém kategorie PET (Passive ESM Tracker), který využívá principu rozdílného času příchodu signálu na několik v prostoru rozmístěných stanic (tzv. princip Time Difference of Arrival – TDOA).

Tento světově unikátní systém slouží k detekci, lokalizaci, trekování a identifikaci vzdušných, pozemních a námořních cílů na základě analýzy signálů, a to jak pulsních, tak i spojitých.

VERA-NG poskytuje dlouhodobý přehled o dění v široké zájmové oblasti, a to i za hranicemi. Díky absenci elektromagnetického vyzařování je systém radiotechnicky neviditelný a nemůže být odhalen, takže umožňuje maximální ostražitost při zachování dobrých sousedských vztahů – „vidí a není viděn“.

Navíc poskytuje strategické informace pro vojenské zpravodajství (Electronic Intelligence – ELINT) – sbírá, zpracovává a vyhodnocuje data pro národní referenční signálové databáze. (sfr)