Vláda se chlubí, že na boj s inflací dala letos už 74 miliard korun. V reálu to ale bylo zatím "jen" 15 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se chlubí, že na boj s inflací dala letos už 74 miliard korun. V reálu to ale bylo zatím „jen“ 15 miliard, spočítala Česká televize. Zbytek peněz se k lidem dostane až ve zbytku roku, třeba navýšením důchodu nebo snížením spotřební daně z pohonných hmot.

Stát chce podle Fialy pomoci lidem ohroženým vysokou inflací, aby si poradili s ekonomickými obtížemi, s energiemi a s dalšími věcmi.

Premiér ve ve velikonočním vydání internetového pořadu Otázky a odpovědi z Kramářovy vily uvedl, že vláda už k lidem „nasměrovala“ 74 miliard. korun.

Částka zahrnuje například dvojí letošní zvýšení důchodů za celkem 49 miliard korun, vyšší daňové slevy na poplatníka za 15 miliard korun nebo růst životního a existenčního minima za 2 miliardy korun.

Česká televize nicméně spočítala, že reálně vláda zatím poslala důchodcům 9,4 miliardy korun a lidem klesly daně o 3,75 miliardy korun.

Celkem tedy podle ČT obyvatelům Česka ulevila o necelých 15 miliard. Na velkou většinu ze slibovaných 74 miliard ročně tak lidé ještě čekají. (pel)

Ceny energií a paliv vyhnaly inflaci v ČR nahoru: V březnu vyskočila na 12,7 procenta