Světové ceny potravin rekordně stouply o 13 procent. Válka vyvolává chaos na trhu obilí. (Ilustrační foto)

Světové ceny potravin se v důsledku Ruskem vyvolané válečné agrese na Ukrajině v březnu letošního roku vyšplhaly na další rekord. Jejich index oproti únoru vzrostl o 12,7 procenta. Vyplynulo to ze zprávy Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), tedy Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů. Ta varovala, že zmiňovaný konflikt způsobuje chaos na trhu s obilím a rostlinnými oleji.

Zvláštní zpravodaj OSN pro právo na jídlo, Michael Fakhri, vydal varování, že ruská invaze na Ukrajinu způsobila v zemi hlubokou míru hladu a rapidně zvýšila riziko hladomoru i v Rusku. Válka navíc může způsobit celosvětový nárůst podvýživy a nedostatku potravin.

OSN tvrdí, že už nyní jsou znát bezprostřední následky konfliktu na Ukrajině související s potravinami. Napříkald v Egyptě, Turecku, Bangladéši nebo Íránu, které nakupují více než 60 procent své pšenice z Ruska a Ukrajiny.

Další země ‒ dle expertů OSN ‒ jako Libanon, Tunisko, Jemen, Libye či Pákistán jsou pak silně závislé na dodávkách obilí právě z Ukrajiny a Ruska, a to hlavně co se týká pšenice.

FAO minulý měsíc varovala, že ceny potravin a krmiv by se v důsledku konfliktu na Ukrajině mohly zvýšit za rok 2022 o 8 až 20 procent, což by vedlo v konečném výsledku kvůli vysokým cenám finálních produktů k nárůstu podvýživy ve světě.

Problémem je, že není jasné, zda bude Ukrajina v případě vleklého válečného konfliktu schopna sklízet úrodu. Zprávy z Ukrajiny tvrdí, že tamní zemědělci dělají maximum proto, aby zaseli co nejvíc zemědělských ploch.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v této souvislosti uvedl, že letošní sklizeň obilí bude pravděpodobně až o 20 procent nižší než loni.

Na druhou stranu, z analýzy OSN ohledně dopadů války na Ukrajině na trh s potravinovými komoditami plynou i pozitivní zprávy, například že dojde k posilování vývozu plodin z Evropské unie, Indie, Argentiny či Spojených států amerických. To by však zřejmě nedokázalo vykompenzovat ztráty a zabránit enormnímu růstu cen těchto komodit.

Zvyšování cen potravin se projevuje i v Česku. Březnová průměrná cena obědu v restauraci vyskočila meziročně o 15 korun na 156 korun. Důvodem však nebyly dopady války.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Do hospod v ČR chodí jen 50 % lidí proti době před covidem. Oběd za 2 roky zdražil o 35 Kč » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí