Česká zbrojovka se přejmenovala na Colt. Změna souvisí s akvizicí americké společnosti. (Ilustrační foto)

Společnost CZG – Česká zbrojovka Group SE (CZG) se přejmenovala na Colt CZ v návaznosti na nedávnou akvizici americké společnnosti tohoto názvu. Skupina oznámila změnu své korporátní identity a změnu názvu na Colt CZ Group SE. Nový název Společnosti je účinný od 12. dubna 2022.

„Tato změna souvisí s akvizicí společnosti Colt, kterou jsme uskutečnili v loňském roce, a s integračním procesem.“

„Změnou názvu vyzdvihujeme obě naše klíčové značky, zvyšujeme povědomí o nové, rozšířené skupině a podtrhujeme náš dlouhodobý vztah a závazek vůči oběma klíčovým značkám,“ uvedl Jan Drahota, předseda představenstva skupiny Colt CZ.

Colt CZ Group SE je společně se svými dceřinými společnostmi jedním z předních světových výrobců ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití.

Součástí skupiny Colt CZ jsou společnosti Colt’s Manufacturing Company, Česká zbrojovka, Colt Canada Corporation, CZ-USA, 4M Systems a CZ Export Praha.

Colt CZ rovněž drží menšinový podíl ve společnosti Spuhr i Dalby, švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně. Své produkty prodává Colt CZ především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson a 4M Systems.

Holding vykázal za loňský rok výnosy 10,7 miliardy Kč. Meziročně byly vyšší o 56,7 procenta. Upravený čistý zisk skupiny po zdanění vzrostl ve srovnání s rokem 2020 o 71,6 procenta na rekordních 1,161 miliardy Kč.

Colt CZ má své sídlo v České republice a výrobní kapacity v České republice, ve Spojených státech a v Kanadě.

Zaměstnává více než 2000 lidí v České republice, USA, Kanadě, Německu a Švédsku.

Firma Colt patří k tradičním americkým výrobcům zbraní. Založena byla v roce 1855. Od americké občanské války až po celé 20. století byla firma Colt výhradním dodavatelem zbraní pro americkou armádu. V posledních letech se ale potýkala s ekonomickými problémy. (sfr)