Deficit státního rozpočtu ČR na letošní rok zřejmě vzroste o desítky miliard korun.

Deficit státního rozpočtu ČR na letošní rok zřejmě vzroste o desítky miliard korun proti verzi zákona schváleného Sněmovnou začátkem března. Varovala před tím v České televizi Eva Zamrazilová, šéfka Národní rozpočtové rady. S původní výší schodku rozpočtu nepočítá ani ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Vláda letos téměř jistě nedodrží plánovaný schodek rozpočtu ve výši 280 miliard korun, uvedla v ČT Zamrazilová. Deficit podle ní i kvůli válce na Ukrajině vzroste o desítky miliard.

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) navíc v reakci na vysokou inflaci schválil snížení spotřební daně z paliv, zrušení silniční daně nebo růst životního a existenčního minima.

Do Česka už před válkou na Ukrajině oficiálně uprchlo již zhruba tři sta tisíc uprchlíků. Státní náklady na jejich ubytování, sociální dávky, vzdělávání, zdravotní péči a další pomoc budou podle ministra vnitra mnohem vyšší, než vláda na začátku války odhadovala.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) majjí nálady na to dosáhnout zhruba 54 miliard korun. Ale s tím, že ČR jedná s Evropskou unií, aby velkou část peněz dostalo do rozpočtu z evropských zdrojů.

I kdyby Evropská unie většinu nákladů spojených s uprchlíky Česku proplatila, zvýšení schodku letošního státního rozpočtu se vláda podle šéfky Národní rozpočtové rady nevyhne.

„Nevyhnutelné bude zvýšit schodek z 280 miliard o nějaké desítky miliard korun. Doufám samozřejmě, že ty nejmenší. Ale pochopitelně, že válka na Ukrajině je něco, co situaci změnilo,“ řekla Zamrazilová.

Klíčoví ministři Fialovy vlády vyšší než plánovaný deficit připouští.

„Skutečně to nemohu vyloučit. Kdyby nebylo 24. února (začátek ruské vojenské invaze na Ukrajinu, pozn. radakce), tak bych to vyloučil,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Tak 280 miliard byl závazek ještě před touhle krizí. Teď se samozřejmě ukazuje, že výdaje jsou obrovské. Myslím si, že s číslem problém bude,“ dodal Rakušan.

Česká vláda v reakci na válku na Ukrajině plánuje až patnáctimiliardové zvýšení výdajů na obranu.

Po daňových úlevách, které kabinet schválil kvůli vysoké inflaci, pak vypadne z veřejných financí víc než osm miliard korun.

Další dvě miliardy korun letos vláda vynaloží navíc v důsledku zvýšení životního a existenčního minima. Celkově, i s výdaji na uprchlickou krizi, jde celkem o téměř 80 miliard korun, se kterými původní rozpočet (navržený již Fialovou vládou) nepočítal.

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh státního rozpočtu 10. března, tedy téměř dva týdny poté, co začala válka na Ukrajině.

Opozice tvrdí, že už tehdy byl rozpočet se schodkem 280 miliard korun příliš ambiciózní.

„Byl cárem papíru už v den, kdy se schválil. Byla tam celá řada účetních triků, celá řada věcí nepodložených legislativou, takže on je dneska už nereálný. Navíc do toho vstoupila válka,“ reagovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Česká vláda projedná novelu státního rozpočtu na konci června a hned poté ji pošle do Poslanecké sněmovny. Ministr financí Stanjura by chtěl, aby poslanci schválili nový státní rozpočet do konce letošního srpna. (sfr)