T-Mobile otevřel v Praze na Roztylech svoje nejmodernější Security Operations Centre, které pod jednu střechu sdružuje komplexní služby v oblasti kybernetické bezpečnosti. Dokáže zajistit ochranu před kybertetickými útoky v reálném čase. Nové centrum dále rozvíjí rostoucí divizi T-Business, která se zaměřuje na pokročilé služby pro firemní zákazníky a státní instituce a jejíž příjmy tvoří již 42 % z celkových tržeb společnosti T‑Mobile. 

Počet kybernetických útoků v Česku mezi lety 2020 a 2021 podle údajů společnosti Eset vzrostl o pětinu, celosvětově pak byl nárůst ještě vyšší. Vzestup kybernetických útoků přitom ovlivňuje jak rozvoj digitálního prostředí a technologický vývoj, tak i světová pandemie a válečné konflikty.

T-Mobile a Deutsche Telekom, kteří se kybernetické bezpečnosti věnují dlouhodobě, detekují během jednoho dne až 50 milionů útoků po celém světě. T-Mobile v České republice Security divizi provozuje již deset let a na její služby spoléhají banky, společnosti z oblasti energetiky či letečtí dopravci.

Vzhledem k neustále rostoucímu počtu a nebezpečí kybernetických hrozeb se T-Mobile v Praze rozhodl otevřít nové, inovované Security Operations Centre, které pod jednou střechou sdruží nejen nejmodernější technologie, ale také veškeré služby v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Nové Security Operations Centre zachytí stovky hrozeb denně

Nové Security Operations Centre otevírá T-Mobile v dubnu na pražských Roztylech. Na ploše 150 m2 se soustředí nejnovější technologie včetně interaktivního velkoplošného LCD dashboardu k sledování real-time provozu či war roomu sloužícího ke krizovému řešení kyberútoků.

Robustnější Security Operations Centre nabízí společnostem všech velikostí portfolio 20 služeb z oblasti bezpečnosti – od přípravy bezpečnostní strategie přes konzultace a testování až po monitoring. Reaguje tak na stále rostoucí poptávku firem po zabezpečení a ochraně před vysokým počtem kybernetických útoků.

„U zákazníků z řad B2B vidíme významně vyšší zájem o zabezpečení, a to nejen z regulatorních a zákonných důvodů, ale i proto, že firmy vnímají zvyšující se riziko kybernetického útoku a s ním spojené krádeže dat či narušení provozu služeb. Útoky jsou navíc stále častější a sofistikovanější a útočníci do nich vkládají větší prostředky – proto vnímáme jako zásadní posilování zabezpečení a ochrany našich klientů,“ vysvětlil Zdeněk Grmela, ředitel T-Business Cyber Security.

Růst kyberútoků umocnila i pandemie covid-19, během níž se aktivity útočníků celosvětově zvýšily až o 31 %. Narostl jak počet ransomware útoků, kdy útočník vyžaduje výkupné za zcizená data, tak i počet podvodných e-mailů a botnet útoků. Kyberzločinci cílí především na průmyslové společnosti, jak vyplývá z dat společnosti Positive Technologies.

Na tyto firmy míří 16 % všech útoků, na státní instituce se pak zaměřuje 8 % z nich. Pražské Security Operations Centre od doby svého založení před deseti lety zachytilo mimo jiné už desetitisíce bezpečnostních útoků vedených na interní infrastrukturu českého T-Mobile.

Útoky v prostředí internetu mu pomáhají zachycovat tzv. honeypoty – bezpečnostní systémy určené k detekci a potírání neoprávněného přístupu do počítačového systému. Data získaná během kybernetických útoků na honeypoty slouží k aktualizaci bezpečnostních databází a bezpečnostní týmy je využívají k odhalování nejaktuálnějších hrozeb, sledování trendů a chování útočníků.

T-Business a oblast bezpečnosti

T-Mobile poskytuje služby v oblasti kyberbezpečnosti už více než 10 let a za tu dobu vyrostlo Expertní centrum pro kybernetickou bezpečnost více než desetinásobně. Služby v oblasti kybernetické bezpečnosti česká pobočka poskytovala primárně v rámci celé skupiny Deutsche Telekom, postupně začala více působit i lokálně.

Ochranu před kybernetickými hrozbami využívaly a využívají například letecké společnosti, nadnárodní i lokální banky, státní instituce či energetické společnosti. Díky týmu odborníků navíc pokrývá veškeré oblasti související s ochranou dat a zabezpečením a může tak vyjít vstříc potřebám všech B2B zákazníků – od velkých firem až po menší subjekty.

„Zatímco velké nadnárodní společnosti se kybernetickou bezpečností aktivně zabývají, malé a střední podniky mají v tomto ohledu poměrně velké rezervy, ačkoliv i ony se mohou snadno stát terčem útoku. I proto v rámci divize T-Business a naší kompetence ‚Protect‘ v čele se Security Operations Centre chystáme produkty pro malé a střední podniky, které jim pomohou zvýšit zabezpečení IT infrastruktury,“ dodal Grmela.

Security Operations Centre je součástí divize T-Business, která se dlouhodobě zaměřuje na komplexní IT služby pro firemní zákazníky.

Mezi její domény patří „Connect“ – výstavba optické infrastruktury i rozšiřování a zdokonalování mobilního připojení a budování a vývoj kampusových 5G sítí, „Store“ – cloudové služby a datová centra, „Industry 4.0“ – digitalizace firem a transformace na Průmysl 4.0 a „Protect“, která se zaměřuje na řešení pro kybernetickou bezpečnost a patří pod ni právě Security Operations Centre.

V roce 2021 se divize T-Business podílela na celkových tržbách společnosti T-Mobile ze 42 %.

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Provozuje již více než 1 042 5G vysílačů a svou sítí páté generace pokrývá 21 % obyvatel ČR.

T-Mobile je stabilním a silným partnerem malých i velkých firem, kterým nabízí nejmodernější datacentra a pokročilá řešení pro bezpečnou a spolehlivou správu dat. Služby v oblasti kybernetické bezpečnosti či cloudová a systémová řešení využívají nejen korporace a státní správa, ale také drobní živnostníci.

Jednou z priorit společnosti je ohleduplné a udržitelné podnikání. Kromě naplňování konkrétních cílů v rámci iniciativy Green Deal se T-Mobile dlouhodobě zaměřuje i na zmírnění digitální propasti a mentální wellbeing a podporu společensky zodpovědných aktivit.

Vůči společnosti jako celku pak přijal auditovatelný závazek, že do konce roku 2024 budou mít jeho CSR aktivity přímý dopad na 555 200 jedinců. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR. (sfr)