Polostátní energetická skupina ČEZ se zbaví ruského jaderného paliva. Dodávat jej budou Američani a Francouzi. (Ilustrační foto)

Polostátní energetická skupina ČEZ se zbaví ruského jaderného paliva. V jaderné Elektrárně Temelíně začne používat americké a francouzské palivo. Temelín bude používat palivo ruské společnosti TVEL, patřící do ruského státního holdingu Rosatom, už jen do roku 2024.

Palivové soubory budou nově dodávat americký Westinghouse a francouzská Framatome.

Palivo pro jaderné elektrárny začalo vyvolávat kontroverzi po ruském útoku na Ukrajinu. Dosavadním dodavatelem ruských palivových tyčí je firma TVEL, která spadá do ruského státního holdingu Rosatom.

Může existovat riziko, že v případě protiruských sankcí, respektive ruského zastavení dodávek by se tuzemské elektrárny v Temelíně a Dukovanech mohly ocitnout bez jaderného paliva, bez kterého nemohou vyrábět energii.

Elektrárna Temelín má nyní jaderné palivo na více než dva roky. Jaderná elektrárna Dukovany má zásoby na tři roky.

Výběrového řízení na nového dodavatele, jež ČEZ zahájil v dubnu 2020, se účastnili tři uchazeči, a to společnosti Framatome, TVEL a Westinghouse.

„Z důvodu diverzifikace byli nakonec vybráni dva dodavatelé tak, aby skupina ČEZ v budoucnu spolehlivě zajistila plynulou dodávku palivových článků pro reaktory jaderné elektrárny Temelín a minimalizovala tak rizika případného výpadku dodávek,“ uvedl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Společnost Westinghouse s výrobním závodem ve Švédsku už palivové soubory do Temelína po jeho spuštění deset let dodávala.

Společnost Framatome je jediným výrobcem se sídlem v Evropské unii, který dodává palivové soubory do většiny západoevropských jaderných elektráren. (sfr)