Miliardář Buffet si koupil počítače: Zakoupil si podíl 11,4 procenta ve firmě HP. (Ilustrační foto)

Warren Buffett, miliardář a jeden z nejznámějších světových investorů, zakoupil podíl ve výrobci počítačů, firmě HP.  Akcie výrobce počítačů na základě toho prudce posílily. Buffetova společnost Berkshire Hathaway koupila téměř 121 milionů akcií výrobce osobních počítačů a tiskáren HP, a získala v něm podíl 11,4 procenta.

Vyplynulo to z oznámení pro Americkou komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).

Nákup podílu ve firmě HP je další ze série velkých investic firmy ovládané miliardářem Warrenem Buffettem.

Akcie HP po středečním závěru v reakci na oznámení posílily o 9,9 procenta.

Podle ceny akcií HP na konci středečního dne vlastní Berkshire Hathaway v HP podíl aktuálně za zhruba 4,2 miliardy dolarů (94 miliard Kč).

HP měla ke konci ledna vydaných celkem 1,06 miliardy akcií.

Buffettova série

Koupě podílu v HP je třetí velkou investicí Buffettovy společnosti Berkshire od 26. února, kdy Buffett ve svém výročním dopise pro akcionáře uvedl, že „interní příležitosti přinášejí mnohem lepší výnosy než akvizice“ a akciové trhy jeho firmu jen málo „vzrušují“.

Ve druhé polovině března se firma Berkshire dohodla na nákupu pojišťovací společnosti Alleghany za 11,6 miliardy dolarů.

Začátkem března Berkshire odhalila, že si pořídila 14,6procentní podíl v producentovi ropy a plynu Occidental Petroleum, do kterého investovala asi šest miliard dolarů.

Zajímavostí nejnovější Buffettovy akvizice do počítačové firmy HP je fakt, že on osobně počítač nepoužívá, respektve, ani sám nemá svůj osobní počítač, který by využíval k práci či v soukromí. Proslýchá se, že se mu za celý život podařilo zaslat jeden jediný e-mail… (sfr)