Německý automobilový koncern Volkswagen má v plánu snížit do roku 2030 o 60 procent svůj sortiment benzinových a naftových vozů. (Ilustrační foto)

Německý automobilový koncern Volkswagen má v plánu snížit do roku 2030 o 60 procent svůj sortiment benzinových a naftových vozů, který nyní tvoří minimálně sto modelů různých koncernových značek. Automobilka hodlá rovněž omezit svůj celkový prodej a chce se soustředit na výrobu dražších automobilů přinášejících vyšší zisky.

„Klíčovým cílem není růst. Soustředíme se více na kvalitu a marže než na objem prodeje a tržní podíl,“ citoval Financial Times finančního ředitele koncernu Arna Antlitze.

Zmínil dále, že Volkswagen v příštích osmi letech v Evropě zredukuje o 60 procent svůj sortiment benzinových a naftových vozů, který nyní tvoří minimálně sto modelů různých koncernových značek.

Jak upozornil list, jde o změnu oproti přístupu dřívějších vedoucích pracovníků podniku. Volkswagen byl totiž průkopníkem „lidového automobilu ztělesňujícího posedlost automobilového průmyslu růstem“.

Výrobní linky v německých městech Cvikov a Emden byly přizpůsobeny k produkci elektromobilů.

Antlitz však upozornil, že předpoklad, že elektromobily budou pro Volkswagen v brzké době stejně ziskové jako modely se spalovací motorem, zpochybnily stoupající ceny surovin pro výrobu baterií. (pel)