Rusku hrozí bankrot. Banky, které využívá, totiž odmítly zpracovat dolarovou splátku věřitelům. (Ilustrační foto)

Rusku hrozí bankrot. Banky, které využívá, totiž odmítly zpracovat dolarovou splátku věřitelům. Moskva tak úroky za dolarové dluhopisy zaplatila v rublech. Nezaplacení dluhu v požadované měně znamená, že by se země mohla ocitnout na pokraji platební neschopnosti.

„Rusko je dosud nejblíže bankrotu. Odeslalo dolarovou platbu svým věřitelům, ta ale byla na základě nových sankcí USA zamítnuta. Rusko proto musí ony věřitele vyplatit v rublech. To však mezinárodní finanční komunita, v čele s ratingovými agenturami, má za platební neschopnost,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda na Twitteru.

Ministerstvo financí ve svém prohlášení uvedlo, že bylo nuceno splatit 649,2 milionu dolarů (14,5 miliardy korun) zahraničním držitelům dluhu v rublech.

Platby zahraničního dluhu z dolarových dluhopisů provedlo v ruské měně poté, co korespondenční banka odmítla provést platební příkazy.

Výsledkem může být právě to, že Rusko vykazuje znaky platební neschopnosti, což znamená, že se ocitá v bankrotovém stavu. Není totiž schopno plnit své závazky vůči věřitelům v souladu se změním příslušných smluv. (pel)