Na rekonstrukci či výstavbu bytů pro uprchlíky z Ukrajiny by mohl stát přispět 85 procent. Zbytek by doplatily samosprávy nebo kraje. (Ilustrační foto)

Na rekonstrukci či výstavbu bytů pro uprchlíky z Ukrajiny by mohl stát přispět 85 procent. Zbytek by doplatily samosprávy nebo kraje. Dohodli se na tom ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). 

Dotační program se bude skládat ze dvou výzev. První bude zaměřena na rekonstrukce starších prostor, například ubytoven, nebo výstavby nových bytů. Druhá se bude týkat tzv. modulárního bydlení.

Bartoš vysvětlil, že příspěvek by měl být uplatnitelný případně i zpětně, protože některé obce nebo kraje už začaly situaci řešit.

Vláda začne uprchlickou strategii projednávat, schválit by ji mohla na příštím zasedání.

O financování Česka podle Bartoše jedná s Evropskou unií. Na celkové řešení má předběžně slíbenou 1 miliardu eur (asi 25 miliard korun).

Podle dřívějších odhadů MMR na program rekonstrukce a výstavby bydlení pro uprchlíky bude třeba zhruba 3,8 miliardy korun. Po skončení uprchlické krize by byty sloužily k posílení fondu bydlení. (pel)