Organizace spojených národů vyzvala k rychlejšímu útlumu fosilních paliv. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Organizace spojených národů (OSN) vyzvala k rychlejšímu útlumu fosilních paliv. Planeta spěje k oteplení o více než 3 stupně Celsia oproti předindustriálnímu období, pro naplnění cíle udržet oteplení maximálně na 1,5 stupně je třeba výrazně zvýšit intenzitu klimatických opatření. 

Ukázala to nová zpráva Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu (IPCC).

Experti dlouhodobě upozorňují na neustále rostoucí produkci skleníkových plynů. Zároveň varovali, že se tento růst do 3 let musí zastavit, aby Země zůstala „obyvatelná“.

„Projekce globálních emisí (podle národních závazků ohledně jejich redukce) staví omezení oteplování na 1,5 stupně Celsia mimo dosah a komplikují udržení oteplování pod 2 stupni po roce 2030,“ je uvedeno ve zprávě týmu více než 200 vědců.

Teploty ve světě dosud stouply ve srovnání s předindustriální érou o více než 1,1 stupně a při pokračování současného trendu by oteplení do konce století dosáhlo 3,2 stupně Celsia.

Podle odborníků je pro odvrácení katastrofálních dopadů klimatických změn nutné omezit k roku 2030 produkci skleníkových plynů asi o polovinu a do roku 2050 dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality.

Největší potenciál ke snížení emisí v krátkodobém horizontu, do roku 2030, mají podle zprávy IPCC následující opatření: 1. solární energie, 2. zpomalení destrukce přírodních ekosystémů, 3. větrná energie, 4. sekvestrace uhlíku v zemědělství a 5. obnova ekosystémů a zalesňování. (pel)