Podniky bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) vyčerpaly z vládního covidového programu na podporu zaměstnanosti Antivirus 70 milionů korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Podniky bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) vyčerpaly z vládního covidového programu na podporu zaměstnanosti Antivirus 70 milionů korun. Ukázaly to údaje Úřadu práce České republiky, které má k dispozici server Seznam Zpráv.

Celkový objem přijaté finanční podpory ze všech programů je podle zjištění webu ještě vyšší. Podle dosavadních zjištění přesahuje 90 milionů korun.

Další peníze přistály Babišovým firmám v souvislosti s protiepidemickými restrikcemi z ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva průmyslu a obchodu.

Jak server dále upozornil, panují přitom pochybnosti, zda stát měl vůbec právo peníze do firem dnes už bývalého předsedy vlády posílat, když Babišův kabinet o covidových podporách rozhodoval.

Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením pirátského předsedy Ivana Bartoše si v únoru posvítilo na 2 dotace, které v éře Kláry Dostálové (ANO) získala z programu COVID-Ubytování Babišova firma IMOBA. Redort prověřuje, zda nejsou v rozporu se zákonem o střetu zájmů.

A zpětné prověřování dotací pro Babišovy firmy nyní potvrdilo i ministerstvo průmyslu a obchodu, dříve vedené Karlem Havlíčkem (ANO) a nyní Jozefem Síkelou (STAN).

Program Antivirus byl zřízen proto, aby pomohl firmám pokrýt část nákladů na zaměstnance v případech, kdy jim úřady nařídily karanténu nebo izolaci z důvodu onemocnění covidem-19.

Z údajů poskytnutých redakci Seznam Zprávy Úřadem práce ČR vyplynulo, že z tohoto programu čerpalo peníze celkem přes pět desítek Babišových firem, tedy zhruba třetina. Zbylé dvě třetiny žádnou podporu od státu nezískaly a patrně ani nepožadovaly. (pel)