Polsko chce odstrašovat Rusko americkými jadernými zbraněmi na svém území. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Faktický šéf Polska Jaroslaw Kaczyński by chtěl mít v zemi rozmístěny americké jaderné zbraně na obranu před Ruskem. Polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński a fakticky nejmocnější politický představitel v zemi německého listu Die Welt řekl, že je otevřený vůči možnosti rozmístit americké jaderné zbraně v Polsku.

Podle něj by takový krok „značně zesílil odstrašení Moskvy“.

Dodal sice, že tato otázka není na pořadu dne, což se však pode něho může rychle změnit“. S iniciativou by podle něj musely přijít samy Spojené státy.

Podle Kaczyńského dává v zásadě smysl, aby jaderné zbraně byly součástí posilování východního křídla Severoatlantické aliance.

Právě Varšava naléhá na spojence, aby posílila své východní křídlo a to zejména kvůli agresivní válce Ruska proti sousední Ukrajině, která sousedí také s Polskem.

Polsko by podle vicepremiéra Kaczyńského uvítalo také zvýšení americké vojenské přítomnosti v Evropě ze současných 100 tisíc na 150 tisíc vojáků, a to z důvodu rostoucí ruské agresivity.

Podle jeho názoru by mělo být 75 tisíc těchto vojáků umístěno trvale na východním křídle NATO, z toho 50 tisíc v Pobaltí a Polsku.

„Vojáci jaderné velmoci Ameriky jsou nejsilnějším odstrašujícím prostředkem proti ruskému útoku na země NATO a poskytují nám nejvíce bezpečí,“ řekl Kaczyński. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Polsko mohutně zbrojí: Koupí si z USA celkem 250 nejmodernějších tanků Abrams