Ruský gigant Gazprom oznámil, že odchází z Německa. (Ilustrační foto)

Ruský gigant Gazprom oznámil, že odchází z Německa. Nemá už tak podíl ve společnosti Gazprom Germania GmbH sídlící v Berlíně. Plyn zatím do Evropy dál proudí, navzdory tomu, že Moskva  je s evropskými státy ve sporu kvůli platbám za plyn a od pátku požaduje převody v rublech.

Gazprom své rozhodnutí nezdůvodnil, uvedl jen, že ukončuje i působení firmy Gazprom Marketing & Trading Ltd.

Německý Gazprom je jediným akcionářem společnosti Gazprom Export. Ta má své dceřiné firmy v České republice a ve Švýcarsku.

Zpráva o odchodu přitom přišla jen krátce poté, co německý list Handelsblatt s odvoláním na zdroje z vládních kruhů napsal, že německé ministerstvo hospodářství kvůli obavám ohledně dodávek energie uvažuje o vyvlastnění a zestátnění německých divizí ruských energetických společností Gazprom a Rosněfť.

Plyn zatím do Evropy dál proudí, navzdory tomu, že Moskva  je s evropskými státy ve sporu kvůli platbám za plyn a od pátku požaduje převody v rublech.

To evropské státy odmítají a trvají na platbách v eurech, případně dolarech, jak určují stávající smlouvy.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov sdělil, že dekret o novém systému plateb by mohl být v budoucnosti zrušen, pokud by nastaly „jiné podmínky“. Za současných okolností je ale podle něj pro Rusko rubl nejvýhodnější a nejbezpečnější měnou. (pel)