Státem dotované slevy na jízdenky ve vlacích a autobusech pro děti, studenty a seniory se sníží. (Ilustrační foto)

Státem dotované slevy na jízdenky ve vlacích a autobusech pro děti, studenty a seniory se od pátku 1. dubna z rozhodnutí vlády sníží. Stávající výše slevy, 75 procent ze základního jízdného, klesne na 50 procent. Pro uvedené zákazníky to znamená zdražení jízdného na dvojnásobek. Dosud platili jen čtvrtinu. Nově budou platit polovinu z běžného jízdného. I tak ale budou mít jízdné nadále výrazně levnější, než „nedotovaní“ cestující.

Díky omezení slev by měl státní rozpočet ročně ušetřit zhruba dvě mi­liardy korun.

Někteří dopravci však přesto hodlají zdražení kompenzovat. Pokud chtějí zákazníci z uvedených skupin ještě ušetřit, vyplatí se v posledních dvou dnech března pořídit si jízdenky v předprodeji.

RegioJet i Leo Express do 31. března prodávají jízdenky se 75procentní slevou s platností až do 30. září. S dosavadní slevou mohou ještě koupit lidé i jízdenky na vlaky Českých drah, které pak z předprodeje platí 60 dní.

Leo Express hodlá jízdné pro zákazníky kompenzovat tak, že od dubna pro studenty a seniory bude nabízet 25procentní cashback v kreditech, za které si mohou pořídit další jízdenky nebo občerstvení na palubě.

Sleva 75 procent tím zůstane na palubách Leo Express prakticky zachována, tvrdí Leo Expres.

Autobusový dopravce FlixBus zase plánuje studentům a seniorům rozdíl uhradit ze svého. Firma tvrdí, že je to pro ni ekonomicky únosné a zároveň tím chce přitáhnout zákazníky s omezeným rozpočtem.

Napříkald v Německu postupovali v obdobné situaci jinak. Německá vláda se v době nárůstu cen za pohonné hmoty rozhodla motivovat jezdit veřejnou dopravou a zavedla okamžitě výrazné slevy na bázi speciálních tarifů.

Šéf resortu dopravy Martin Kupka zdůvozbnil redukci slev tím, že vláda musí reagovat na aktuální ekonomickou situaci, kdy potřebuje krotit obrovský státní dluh, mírnit inflaci a snižovat provozní výdaje státu.

Slevy v dosavadní výši začaly platit v září 2018, kdy je zavedla vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). První rok fungování vyšly stát na 5,6 miliardy korun.
Další roky to bylo méně, protože pandemie covidu omezila cestování a studenti se řadu měsíců učili z domova. Sleva platí pro děti a studenty od 6 let do 26 let a pro seniory nad 65 let. (sfr)