makro: O Velikonocích si lidé dopřávají hody. Masa se sní dokonce více než na Štědrý den

O Velikonocích si Češi rádi dopřávají bohaté hody. Prodeje potravin rostou o čtvrtinu, masa se sní dokonce více než na Štědrý den, oznámila ve zprávě společnost makro. Po dvou letech ovlivněných koronavirovými opatřeními se Češi letos znovu připravují na plnohodnotné velikonoční svátky.

Kromě řady zvyků i tradic si budou moci lidé opět naplno vychutnat také sváteční hody, ať už jsou zvyklí si dobré jídlo a pití dopřát ve společnosti svých blízkých doma, nebo v restauraci, konstatovala společnost makro.

Podle dat velkoobchodního řetězce makro ČR obecně platí, že v týdnu před Velikonocemi rostou tržby z prodeje potravin až o ¼ ve srovnání s běžným provozem. Masa se dokonce prodá víc než před Štědrým dnem.

Kromě toho lidé na Velikonoce ve velkém kupují také vejce, alkohol či cukrovinky a sladké pečivo, jako jsou například tradiční mazance.

Velikonoční nákupní vlna potravin začíná v obchodech zhruba týden před svátky jara.

„Lidé na Velikonoce nakupují dražší a pestřejší sortiment masa a vybírají si i druhy, které se v jejich nákupním košíku obvykle neobjevují, například mladá masa, jako jehněčí či telecí,“ upřesnil František Diepold, jenž v makro ČR odpovídá za nákup a prodej masa.

Významný podíl na prodejích má také drůbež, která celkově tvoří 36,5 % prodejů všeho masa v řetězci makro. Jen na kuřecí maso, jež se o Velikonocích připravuje tradičně s nádivkou, připadá 28,5 % celkových prodejů. Data makro ČR dále ukazují na jasnou převahu prodeje chlazeného kuřecího masa (85 %), zbylých 15 % je pak mražené kuřecí.

„K dostání je drůbež převážně českého původu z různých chovů včetně lokálních farem. Zájem o farmářská kuřata přitom stále roste. Důvodem je zejména vyšší kvalita masa, která se projevuje na chuti,“ popsal Diepold a dodal, že například na Farmě Vilímovský, se kterou makro spolupracuje od roku 2016, žijí kuřata zhruba o polovinu déle než v běžném velkochovu.

„Klasické kuře ve velkochovu jde na porážku ve věku 28-35 dní, na farmě Vilímovský žijí kuřata 52-55 dní a jsou krmena speciálně vyvinutou krmnou směsí s vyšším podílem kukuřice. V makro ČR z této farmy odebíráme nejen veškerou produkci kuřat, jež činí 3 000 až 3 500 kusů na turnus, ale především hovězí maso, na které se farmář pan Vilímovský specializuje,“ uvedl.



Zajímavá situace nastává na Velikonoce také v sortimentu vajec. Jejich prodeje sice v porovnání s běžnými dny rostou, ale paradoxně nedosahují předvánočních úrovní. Celoroční poptávka po vejcích vrcholí v prosinci, kdy lidé nakoupí 1,5 – 2krát více vajec než před Velikonocemi, a to z důvodu pečení.

Naopak od dubna do října je poptávka menší, protože část lidí má v tomto období přístup k vajíčkům z domácích chovů, a tak je nemusí kupovat.

„Zhruba 80 % vajíček na regálech českých obchodů pochází z Česka, zbylých 20 % je dovoz, hlavně z Polska. Spolupracujeme především s velkochovateli, jelikož jenom oni jsou nám schopni zajistit stále dodávky v průběhu roku. Přesto pravidelně zařazujeme do sortimentu i vejce od regionálních farmářů, kteří se soustředí na ekologické chovy,“ doplnil Martin Čivrný, manažer udržitelnosti makro.

Specialisté makro ČR letos očekávají také nárůst velikonoční poptávky po alkoholu a cukrovinkách. Právě alkohol byl v průběhu posledních dvou covidových let zasažen z tradičních velikonočních kategorií spojených s koledou nejvíce. Loni se kvůli omezeným možnostem setkávání a uzavřeným restauracím jeho prodeje v období svátků jara propadly v porovnání s rokem 2019 o 35 %. Prodej cukrovinek pak byl ve srovnání s obdobím před pandemií nižší o téměř čtvrtinu.

METRO, mezinárodní velkoobchodní lídr, se specializuje na prodej potravinářského a nepotravinářského sortimentu. Zaměřuje se na potřeby hotelů, restaurací a stravovacích zařízení (HoReCa) i nezávislých obchodníků. METRO má po celém světě 17 milionů zákazníků, kteří si mohou vybrat, zda budou zboží nakupovat v jednom z velkoformátových obchodů nebo online.

Při objednávce zboží online si mohou své nákupy vyzvednout v obchodě nebo nechat doručit. METRO využívá digitálních řešení, čímž podporuje konkurenceschopnost podnikatelů a přispívá tak ke kulturní rozmanitosti v oblasti pohostinství a maloobchodu. Klíčovým pilířem podnikání společnosti METRO je udržitelnost. To dokazuje také zařazení do indexu Dow Jones nepřetržitě 8 let.

METRO/makro je zastoupeno ve více než 30 zemích a celosvětově zaměstnává více než 95 000 lidí. Ve finančním roce 2020/21 dosáhla společnost METRO obratu 24,8 miliardy EUR. (sfr)