Německo bude více investovat do obrany. Kvůli vojenské invazi na Ukrajinu uvažuje také o pořízení protiraketového deštníku. (Ilustrační foto)

Německo bude více investovat do obrany. Kvůli vojenské invazi na Ukrajinu uvažuje také o pořízení protiraketového deštníku. Oznámil to německý kancléř Olaf Scholz.

„Musíme být natolik silní, aby si nás nikdo netroufl napadnout,“ vysvětlil kancléř motivy vlády více investovat do armády.

Součástí investic má být také instalace protiraketového deštníku nad Německem. Systém by byl založen na izraelském modelu Arrow 3 a byl by schopen zachytit balistické střely dlouhého doletu.

Krátce poté, co Rusko v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu, Scholz oznámil speciální fond ve výši 100 miliard eur na posílení německé armády.

„Válka je zločin a toto je Putinova válka,“ řekl Scholz v televizním rozhovoru.

Uvedl dále, že Rusko v bojích na Ukrajině přišlo o více než 10 tisíc mužů.

Rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina spustit invazi považuje německý kancléř chybné, NATO ale podle něj neusiluje o změnu režimu v Rusku.

V té souvislosti zmínil projev amerického prezidenta Joea Bidena, který ve Varšavě řekl, že Putin už nemůže zůstat u moci. (pel)