Stát už zase přinutil občany, aby si posunuli čas o 1 hodinu vpřed. (Ilustrační foto)

Stát už zase přinutil občany, aby si posunuli čas o 1 hodinu vpřed. Ani referendum EU nepomohlo zastavit tyto vynucené a umělé posuny. Letní čas letos začíná v noci na 27. března. Střídání času potrvá ještě minimálně čtyři roky, i když občané Evropské unie v referendu rozhodli proti střídání času, tedy proti změnám ze standardního času na tzv. letní.

EK uspořádala v roce 2018 tzv. veřejnou konzultaci, tedy fakticky referendum o střídání času. „Konzultace“ se zúčastnilo 4,6 milionu hlasujících z více než půlmiliardové Evropské unie. Pro zrušení střídání času bylo 84 procent z nich.

Změny času měly v EU skončit původně v roce 2019. Přesto se i letos čas posouvá.

V neděli 27. března ve 2:00 se čas musí posunout o hodinu dopředu na 3:00. Standardní, tedy zimní nebo také středoevropský čas, se vrátí zase 30. října 2022. 

Při letním čase se nepoužívá čas daný příslušným časovým pásmem, ale používá se čas, který je obvykle o jednu hodinu posunut dopředu. Účelem jeho zavedení byla původně úspora elektrické energie, která by byla jinak potřeba pro večerní osvětlení.

Podle energetiků změna času ale velké úspory elektřiny nepřináší. Různé občanské iniciativy a petice se také řadu let odvolávají na možné negativní dopady střídání času na zdraví.

Při volbě celoročního času by byl podle odborníků pro člověka příznivější pásmový čas, který platí v zimě a proto označován za zimní čas. Podle některých odborníků má totiž střídání času negativní vliv na zdraví a psychiku lidí a neplní svůj původní účel, tedy úsporu energií.

Podle některých plánů EU se měl čas v roce 2021 ve státech Evropské unie měnit naposledy. Kvůli koronavirové pandemii i tomu, že se členské státy nedokázaly dohodnout na tom, který čas bude platit trvale, se ale tato otázka odsunula na neurčito.

Ještě nejméně 4 roky posouvání času

Střídání času by tak mělo v Česku trvat minimálně do roku 2026.

Letní čas letos potrvá od 27. března do 30. října, v roce 2023 od 26. března do 29. října, v roce 2024 od 31. března do 27. října, v roce 2025 od 30. března do 26. října a v roce 2026 od 29. března do 25. října.

V Česku je podle průzkumů většina lidí proti pravidelnému střídání času a je pro jeho zrušení, nicméně ani tady nepanuje shoda, jaký čas by měl být zaveden celoročně.

Letní čas byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky před více než 40 lety za energetické krize.

Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku.

Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem Evropské unie a časový posun trvá sedm měsíců. Ve světě se v mnoha zemích v minulosti letní čas zaváděl, ale i rušil. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Politici se zmocnili Pandořiny skříňky času. Konec střídání času je proto v nedohlednu

Stát jako nejvyšší pán života: Už 100 let lidmi manipuluje letním a zimním časem

Zrušit letní čas chce 80 % Evropanů. Odhlasovali to v anketě EU

Vládou nařízená změna času vyvolává ztráty 7,5 miliardy ročně. A o čtvrtinu více infarktů