VZP odstraňuje ze všech svých počítačů ruský antivir firmy Kaspersky. (ilustrační foto - redakční koláž)

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) odstraňuje ze všech svých počítačů antivirový program ruské firmy Kaspersky. Stejný software považují USA již od roku 2017 za bezpečnostní riziko a podezírají jej ze špionáže pro ruskou vládu. Temnto program se v USA nesmí využívat na vládních počítačích.

VZP tento program doposud používala.

Informaci přinesl server Aktuálně.

Pojišťovna VZP má celkem zhruba šest milion klientů, jejichž osobní údaje z pochopitelných důvodů shromažďuje.

Nyní VZP začala ze svých počítačů začala odstraňovat ruský antivirový program Kaspersky. Změnila tak předchozí úmysl si ho ponechat.

Všeobecná zdravotní pojišťovna dosud používala program Kaspersky na pracovních počítačích všech svých zaměstnanců. Zajišťoval jim nejen ochranu proti virům či firewall, ale také vzdálenou správu zařízení.

Aby mohl antivirový program správně fungovat, musí mít přístup k veškerým datům, jež procházejí počítačem. Západní tajné služby upozorňují, že právě toho může zneužívat Rusko.

Zakladatel společnosti Jevgenij Kasperskij, absolvent školy sovětské rozvědky KGB, byl v lednu 2016 zařazen na sankční seznam USA kvůli podezření ze spolupráce s ruskými tajnými službami.

Použití softwaru Kaspersky ve státní sféře zakázaly vedle USA také Velká Británie a Nizozemsko.

Před tímto programem varoval i Evropský parlament v rezoluci z roku 2018.

Firma Kaspersky sama jakoukoliv kooperaci s ruskými úřady odmítá.

Český kyberbezpečnostní úřad vydal varování před hrozbou hackerských útoků na strategické organizace v České republice už těsně po začátku ruské invaze na Ukrajinu. VZP po pěti letech riziko vyhodnotila jako závažné a rozhodla se ho vyměnit za jiný software. (sfr)