Polostátní ČEZ pověřil stavbou za 1,7 miliardy podnik odsouzený za manipulaci zakázek Hradu. (Ilustrační foto: České Budějovice)

Polostátní energetický gigant ČEZ pověřil stavbou horkovodu z Temelína do Českých Budějovic za 1,7 miliardy podnik Energie odsouzený za manipulaci zakázek Hradu. Firma měla podle nepravomocného rozsudku manipulovat se stamilionovou zakázku v Lánské oboře.

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Odvolací senát Krajského soudu v Praze zamítl odvolání všech obžalovaných i státního zástupce, a potvrdil tak květnový verdikt Okresního soudu v Kladně. Rozsudek je pravomocný.

Šéf obory Miloš Balák, manažer firmy Energie – stavební a báňská (EBS) Libor Tkadlec i zástupci obžalované společnosti manipulovali stamilionový tendr na zpevnění vodní nádrže v Lánské oboře.

Balák a podřízený hradního kancléře Vratislava Mynáře půjde na tři roky do vězení a musí také zaplatit 1,8 milionu korun.

Tkadlecovi soud potvrdil 2,5 roku dlouhou podmínku, zaplatit musí pokutu 400 tisíc korun.

EBS soud potvrdil peněžitý trest ve výši 5,4 milionu korun.

U výslechu šéf lánských lesů policistům přiznal, že s Energií spolupracoval už v minulosti, když pracoval v soukromém sektoru.

Pokutu musí uhradit i Energie. Firma navíc dostala soudní zákaz účastnit se dalších tendrů. Právě ty jsou přitom klíčovým zdrojem jejích příjmů.

Polostátní firma ČEZ navíc mezitím Energii vybrala k dostavbě horkovodu z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic. Do výběrového řízení se přihlásili tři zájemci.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže Sdružení Elte a Energie podalo nejvýhodnější nabídku ve výši 1,7 miliardy korun.

Jak však zjistil server, druhého uchazeče – sdružení firem Metrostav a Hochtief – ČEZ z tendru vyloučil a ostravská firma Homola nakonec nabídku vůbec nepodala. Energie tak v tendru zůstala sama.

Subdodavatelem Energie, který měl na zpevněné svahy opětovně vysázet stromy, se stala firma BFS Invest, která jinak o sobě na internetu psala, že v Hradci Králové provozuje solnou jeskyni. Pro Energii ale měla sázet tisíce stromů.

Podle Aktuálně se jedná o společnost s úzkými vazbami na obviněného Baláka, respektive společnost Eko-les. (pel)