Válka na Ukrajině tvrdě zasáhla i české hospodářství. Dopady pociťuje 9 z 10 podniků. (Ilustrační foto: Škoda)

Válka na Ukrajině tvrdě zasáhla i české hospodářství – její dopady pociťuje nebo očekává 9 z 10 podniků. Téměř každý druhý podnik v důsledku války zaznamenává problémy s dodavatelskými řetězci, zvýšené náklady kvůli zdražování energií cítí prakticky všichni. Bezmála třetina firem kvůli válečnému konfliktu očekává pokles poptávky, zatímco obchodní partnery a odbytiště ztratí 27 procent podniků. 

Vyplynulo to z bleskového průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) ze začátku března.

Problémy s dodavatelskými řetězy i úbytek poptávky nejvíce zasáhly velké výrobní firmy, v první řadě automobilový průmysl včetně dodavatelů. Celkem 83 procent firem z této branže má kvůli válce problémy s dodavatelskými řetězci a 66 procent hlásí pokles poptávky.

Automotive je přitom pilířem české ekonomiky, na hrubém domácím produktu se dlouhodobě podílí bezmála deseti procenty a zaměstnává stovky tisíc lidí. Škoda Auto kvůli problémům s dodavatelskými řetězci dokonce částečně pozastavuje výrobu některých modelů.

Dodavatelské řetězce zadrhávají i ve strojírenství, jak potvrzuje 61 procent podniků z této branže.

Čtvrtina firem uvádí, že je silně nebo velmi silně odkázána na ukrajinské zaměstnance, odliv zaměstnanců v důsledku války hlásí 18 procent podniků. Válka tak ještě zhoršila dlouhodobou slabinu české ekonomiky – chybějící pracovní síly.

Dlouhodobý nedostatek zaměstnanců hlásí polovina podniků. Kvůli úbytku poptávky však některé firmy naopak hledají práci i pro stávající zaměstnance.

„Válka a její dopady zasadily hospodářství po pandemii další ránu. A přesto: ochota podniků pomáhat je od prvního dne konfliktu ohromující, konkrétní pomoc Ukrajincům poskytuje v nějaké podobě 80 procent firem,“ uvedl Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK.

Nejčastěji jde o finanční dary (62 procent) a materiální pomoc (53 procent), následuje pomoc při evakuaci ukrajinských uprchlíků (35 procent) a jejich ubytování (34 procent).

Protože řada firem chce pomáhat, ale je těžké zorientovat se v širokém spektru možné pomoci, uspořádala ČNOPK začátkem března za účelem zefektivnění pomoci Ukrajině a vzájemné výměny zkušeností mezi firmami fórum Help For Ukraine.

Průzkum proběhl od 7. do 11. března a zúčastnilo se ho 92 členských firem ČNOPK. (pel)