Americká automobilka Tesla po průtazích otevřela svou první továrnu v Evropě Gigafactory nedaleko Berlína.

Americká automobilka Tesla po průtazích otevřela svou první továrnu v Evropě Gigafactory na výrobu elektromobilů a baterií pro ně. Továrna v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína nabídne práci 12 tisícům lidí. Ročně chce vyrobit až 500 tisíc vozů Model Y. 

Ceremonie  se zúčastnili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, ministr hospodářství Robert Habeck a braniborský premiér Dietmar Woidk.

Továrna začala fungovat necelé dva roky po zahájení výstavby. Musk, který si opakovaně stěžoval na problematickou byrokracii v Německu, původně zamýšlel výrobu zahájit už loni v červnu. Průtahy v získání konečného povolení ale jeho plány zkomplikovaly.

Konečný souhlas obdržela Tesla na začátku tohoto měsíce, doposud stavěla na základě předběžných povolení.

Místní obyvatelé a ekologické spolky nicméně proti výstavbě a spuštění provozu protestovali. Vadí jim ejenom na rozsáhlé vykácení borového lesa kvůli výstavbě, ale také na možné ohrožení vodních zdrojů. Závod totiž stojí v idylickém a chráněném prostředí nedaleko turisticky atraktivního starého toku Sprévy. (pel)

Předpokládá se, že nový závod vytvoří tisíce pracovních míst. Podnik má však obavy, že bude mít problémy se sháněním zaměstnanců a tak Musk vyzval lidi, aby se hlásili z celé Evropy. (pel)