Státní zástupce obžaloval expremiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. (Ilustrační foto)

Expremiér Andrej Babiš (ANO) bude kvůli dotacím pro Čapí hnízdo muset před soud. Státní zástupce Jaroslav Šaroch podal obžalobu na bývalého premiéra a také bývalou manažerku Agrofertu Janu Nagyovou (dříve Mayerová).

Informoval o tom mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze podal dne 21. března 2022 obžalobu na dvě fyzické osoby ve věci v mediálním prostoru označované jako ‚kauza Čapí hnízdo‘,” uvedl Cimbala.

Obvinění, kterým v případě odsouzení hrozí až 10 let, jsou obžalováni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU.

„Nově zjištěný skutkový stav, který z nově nashromážděného penza důkazů vyplynul, neumožňoval vydání jiného rozhodnutí, než je podání obžaloby. Státní zástupce je vázán zákonem a zásadou obžalovací,” dodal mluvčí s poukazem na opakované doplňování spisu policií a na skutečnost, že do případu v minulosti zasáhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který v prosinci 2019 nařídil opětovné otevření případu poté, co dozorující žalobce rozhodl o zastavení stíhání obviněných.

Farma Čapí hnízdo, která byla součástí holdingu Agrofert, se v prosinci 2007 přeměnila na akciovou společnosti s akciemi na majitele, a získala 50 milionovou evropskou dotaci pro střední a malé podniky, na kterou by jako součást kolosu Agrofert neměla nárok.

Poté se vrátila zpět pod křídla Agrofertu.

Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svých svěřenských fondů, stále je však jejich beneficientem. Premiér odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného.

V roce 2016 ve sněmovně prohlásil, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. (pel)