Stát chce zvýšit minimální zásoby plynu o 15 procent. (Foto: RWE Gas Storage)

Stát chce zvýšit minimální zásoby plynu o 15 procent. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) hodlá navýšit ze současných 30 procent na 45 procent. Bojí se totiž omezení nebo úplného zastavení dodávek z Ruska.

„Z hlediska zásobování České republiky zemním plynem jsou pro bezpečnost a spolehlivost vzhledem k absenci větších domácích zdrojů plynu rozhodující podzemní zásobníky plynu. Plyn v nich uložený je vlastněn obchodníky s plynem, kteří takto uloženým plynem v zimním období doplňují své nákupy plynu převážně na zahraničních krátkodobých a spotových trzích,“ je uvedeno v předkládací zprávě.

Částí uloženého plynu plní obchodníci povinnost stanovenou energetickým zákonem zajistit stanovený podíl bezpečnostního standardu dodávky plynu pro jejich chráněné zákazníky uskladněním plynu v zásobnících na území členského státu Evropské unie. Právě tento podíl se má zvýšit z 30 na 45 procent.

Největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v ČR je společnost RWE Gas Storage provozující 6 zásobníků s provozním objemem asi 2,7 miliardy metrů krychlových.

Dalším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v tuzemsku je firma MND Gas Storage, která vlastní a provozuje dvě skladovací struktury. (pel)