Ztrátová Česká pošta zavře všechny své pobočky a Balíkovny. Zatím jen na víkend. (Ilustrační foto)

Státní Česká pošta zavře v sobotu a v neděli 19. a 20. března všechny své pobočky a Balíkovny, které zajišťují víkendový provoz. Důvodem je provozní údržba datových center. Podnik přitom v posledních letech hospodaří se ztrátou. 

Pošta o tom informovala na webu.

„Odstávka začíná v sobotu v 8 hodin ráno a potrvá do nedělních 22 hodin. V pondělí 21. března budou pobočky a pošty Partner už otevřené podle standardních hodin pro veřejnost. Balíkovny Partner budou také poskytovat služby spojené s Českou poštou,“ oznámil podnik na webu.

Odstávka se bude týkat jak poboček České pošty, tak Balíkoven Partner. Ty nebudou v době odstávky poskytovat výdej zásilek a nebudou je ani přijímat.

Zároveň v termínu plánované odstávky nebudou dostupné ani webové stránky spravované Českou poštou a všechny mobilní aplikace, např. Sledování zásilek, Informace o poštách, PodaniOnline apod.

V uvedeném termínu nebude možné ani kontaktovat call centrum České pošty.

V provozu zůstane během odstávky pouze systém datových schránek.

Pošta v posledních letech hospodaří se ztrátou. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou okolo 800 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020.

Podle výroční zprávy skončilo hospodaření pošty v roce 2020 ztrátou 1,356 miliardy korun po zdanění. Celkové provozní náklady v předloňském roce dosahovaly 20,622 miliardy korun.

Loni v květnu tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že stát chce podnik ještě více zestátnit.

Pošta se má během tří let rozdělit na 2 části, z nichž jedna by byla určena jen pro služby státu, druhá by byla určena pro komerční služby. (pel)