Pumpaři v ČR musí od úterý hlásit ministerstvu financí pod vedením Zbyňka Stanjury (ODS) jejich průměrné ceny benzinu a nafty. (Ilustrační foto: Shell)

Pumpaři v ČR musí od úterý hlásit ministerstvu financí pod vedením Zbyňka Stanjury (ODS) jejich průměrné ceny benzinu a nafty. Stát tak chce zjistit, zda je nutná cenová regulace a stanovení maximální výši marže z pohonných hmot pro čerpací stanice.

Oznámil to mluvčí ministerstva Tomáš Weiss.

Pravidelné každodenní hlášení odstartuje v úterý 12. března. Kromě toho bude resort požadovat dodat informace za každou čerpací stanici i zpětně až ke dni 15. února.

Vyhodnocení shromážděných dat začne obratem po obdržení prvních reportů a bude ho mít na starost přímo ministerstvo financí, sekce finanční řízení a audit, které má v případě zjištění nepřiměřeného navyšování marží v rukou nástroje cenového regulace.

Fialova vláda také kvůli raketovému zvyšování ceny paliv vyvolanému vpádem Ruska na Ukrajinu rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

V Česku jsou téměř 4 tisíce čerpacích stanic.

Průměrná cena benzinu v tuzemsku v sobotu poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu klesla, a to o 14 haléřů na 47,12 koruny za litr. Naopak průměrná cena nafty stoupla o 12 haléřů na 49,53 koruny. Vyplynulo to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. (pel)