Rusko sestavilo seznam prchajících firem, které může znárodnit. V ohrožení jsou i české podniky.

Rusko sestavilo seznam prchajících firem, které může znárodnit. V ohrožení jsou i české podniky. Ruská vládní komise pro legislativní otázky už schválila návrh zákona umožňující znárodnit majetek zahraničním firmám, které opouštějí kvůli ruské invazi na Ukrajinu ruský trh. V ohrožení tak jsou i české podniky. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

„Je to první krok ke znárodnění majetku zahraničních společností opouštějících ruský trh. Návrh zákona umožňuje soudně zavádět vnější řízení organizací, které přerušují činnost a jež z více než 25 procent vlastní zahraniční osoby z nepřátelských států,“ uvedla vládní strana Jednotné Rusko.

Opatření má „umožnit předejít bankrotu a zachránit pracovní místa“ v Rusku. Podle návrhu vlastník firmy může během pěti dnů odmítnout vnější řízení, když znovu obnoví činnost nebo prodá svůj podíl pod podmínkou zachování byznysu a pracovních míst.

Rusko aktualizovalo seznam nepřátelských států v pondělí. Přibyly všechny země EU a s nimi např. Velká Británie a Švýcarsko. ČR se na seznamu ocitla po boku USA už loni.

Organizace Public Consumer Initiative navíc už sestavila seznam zahraničních společností, které se rozhodly opustit Ruskou federaci a mohly by být v budoucnu znárodněny, a zaslala jej ruské vládě a generální prokuratuře.

Seznam zahrnuje 59 organizací, ale bude se rozšiřovat v závislosti na nových sankcích Západu.

Nyní zahrnuje takové společnosti jako Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald’s, Porsche, Toyota, H&M atd.

Veškeré aktivity v Rusku zastavila také Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen. Přerušila výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a v Nižném Novgorodu, zastavila i export aut do Ruska.

Stažení oznámily české pivovary Prazdroj, Budvar, Staropramen nebo prodejci kosmetiky Notino.cz a hudebních nástrojů Kytary.cz. (pel)

Západní firmy omezují svou přítomnost v Rusku: Ze země odchází McDonald’s, Coca-Cola a další