Armáda nakoupí další zbraně za více než 1 miliardu. Dodá je Česká zbrojovka. (Ilustrační foto: MO ČR)

Armáda ČR nakoupí další zbraně za více než 1 miliardu korun. Ministerstvo obrany uzavřelo dodatek rámcové smlouvy na nákup ručních zbraní od České zbrojovky za 1,18 miliardy korun. Reagovalo tak na pokračující ruskou agresi na Ukrajině a celkově se zhoršující bezpečnostní situaci s velmi nejistým vývojem.

Ministerstvo o tom informovalo na webu.

„Uzavření dodatku dohody, jejíž finanční rámec byl navýšen o 1,18 miliardy korun bez DPH, umožňuje pořízení především dalších útočných pušek CZ BREN 2 a pistolí CZ P-10 C,” uvedl resort.

Pořízením nových zbraní v ráži NATO dojde k úplnému přechodu výzbroje jednotlivce na ráže NATO a typové unifikaci u profesionálních jednotek AČR. Rovněž budou vytvořeny podmínky pro postupné přezbrojení příslušníků aktivních záloh ručními zbraněmi.

Původní smlouva z roku 2020 počítala s pořízení až 39 tisíci ručních zbraní za 2,35 miliardy korun. Část z nich již byla dodána, další mělo ministerstvo pořídit v příštích letech.

Sněmovna navíc schválila návrh státního rozpočtu ČR, který ministerstvu obrany pro letošek navyšuje rozpočet o 1 miliardu korun. (pel)