Lídři Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů vyběhli s USA. Nechtějí s nimi jednat o ropě poté, co Spojené státy zakázaly dovoz ropy z Ruska v reakci na ruskou agresi na Ukrajině. (Ilustrační foto)

Lídři Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů vyběhli s americkým prezidentem Joe Bidenem. Ten se po zákazu dovozu ropy, plynu a uhlí z Ruska do USA spoléhal právě na záchranu arabskými státy. Jak Saudská Arábie, tak SAE však odmítly s Američany o náhradě za ruskou ropu jednat. 

Saúdskoarabský korunní princ Mohammed bin Salmán ani šejk Mohammed bin Zayed al Nahyan ze Spojených arabských emirátů nebyli Bidenovi k dispozici poté, co byly vzneseny americké žádosti o rozhovor.

Představitelé obou monarchií naopak v posledních týdnech stále hlasitěji kritizují americkou politiku v Perském zálivu.

„Byla tu nějaká očekávání ohledně telefonátu, ale neuskutečnil se. Měla to být součást otevření kohoutku (pro tok saúdské ropy),“ uvedl americký představitel k plánu Bidenova hovoru s princem Muhammadem bin Salmánem.

Biden podle listu The Wall Street Journal 9. února mluvil s princovým otcem, králem Salmánem, kdy si potvrdili strategické partnerství. Za skutečného vládce Saúdské Arábie je ovšem považovaný právě korunní princ.

Monarchie Perského zálivu přitom daly najevo, že se vztahy s Washingtonem za Bidenovy vlády zhoršily. Odmítají zmírnit prudký růst cen ropy, pokud je Washington na oplátku nepodpoří v některých záležitostech.

Mezi problémy patří oživení íránské jaderné dohody; nedostatečná podpora USA pro intervenci Saúdské Arábie v občanské válce v Jemenu a její odmítnutí přidat Húsíje na svůj seznam teroristických skupin; pomoc USA se saúdským civilním jaderným programem; a právní imunita pro prince Mohammeda, který čelí žalobám za vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího saúdskoarabským úderným týmem na istanbulském konzulátu před čtyřmi lety.

Americká administrativa se snaží dosáhnout zvýšení dodávek ropy na světové trhy z jiných zdrojů poté, co USA zakázaly dovoz ropy z Ruska v reakci na ruskou agresi na Ukrajině.

Jak upozornil server Novinky.cz, Spojené státy dokonce poprvé po dlouhých letech otevřely diplomatické kanály s Venezuelou, která je sice spojencem Moskvy a úhlavním nepřítelem Washingtonu v Jižní Americe, ale má jedny z největších zásob ropy. (pel)

USA zakázaly dovoz ropy, plynu a uhlí z Ruska. Británie se přidá, Německo se bojí

Evropa se nemůže odpojit od ruské energie přes noc: Německo odmítlo přerušit dovoz ropy a plynu z Ruska