Křeslo prezidenta by v únoru 2022 získal expremiér Andrej Babiš, ukázal průzkum. (Ilustrační foto)

Nejvyšší podporu v případné prezidentské volbě měl v únoru 2022 expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který z hlediska preferencí vede s 26 procenty. Na druhém místě je s rozestupem 10 procentních bodů generál Petr Pavel s 16 procenty a na třetím místě Miroslava Němcová s 8 procenty hlasů. 

Vyplynulo to z aktuálního volebního modelu Median.

Andreji Babišovi by dali hlas především voliči hnutí ANO (56 procent voličů ANO), SPD (21 procent voličů SPD), Přísahy (11 procent voličů Přísahy) a politických stran mimo Poslaneckou sněmovnu (26 procent).

Podpora Petra Pavla je rovnoměrně rozložena jak napříč věkovými skupinami, tak napříč vzděláním. Pouze u lidí se základním vzděláním je nižší (8 procent). Podporují jej zejména voliči koalic SPOLU a PirSTAN (24 procent voličů SPOLU, resp. 23 procent voličů PirSTAN), dále voliči Přísahy a ČSSD.

Voliči koalice SPOLU dále nejčastěji preferují Miroslavu Němcovou (19 procent voličů SPOLU) a Pavla Fischera (15 procent voličů SPOLU). Voliči koalice PirSTAN Víta Rakušana (16 procent voličů PirSTAN) a Danuši Nerudovou (12 procent voličů PirSTAN).

Komu by dali hlas, není rozhodnuto 50 procent voličů. Oproti minulému dotazníkovému šetření jde o mírný pokles.

Prezidentských voleb by se v únoru 2022 dle svého vyjádření určitě zúčastnilo 62 procent respondentů. Dalších 17 procent dotázaných volební účast zvažuje.

Průzkum probíhal od 2. do 4. března 2022, zúčastnilo se 2 036 respondentů. (pel)

Do bitvy o křeslo prezidenta se zapojí i miliardář Janeček. Do kampaně nasype maximum