Do bitvy o křeslo prezidenta v roce 2023 se zapojí i miliardář Karel Janeček. (Ilustrační foto)

Do bitvy o křeslo prezidenta v roce 2023 se zapojí i miliardář Karel Janeček. Do kampaně hodlá investovat maximum povolených peněz – 40 milionů v prvním kole, 10 milionů případně ve druhém.

Potvrdily se tak informace, se kterými v tomto týdnu přišly Seznam Zprávy.

„Oficiálně oznamuji svou kandidaturu na prezidenta České republiky. Prezident musí reprezentovat zájmy nás všech,“ řekl Janeček v pražské La Fabrice na tiskové konferenci.

Hodlá začít aktivně vystupovat a diskutovat například o vzdělávání, spravedlnosti, zdraví, budoucnosti ČR nebo svobodném fungování společnosti.

Janeček prý dlouhodobě cítí odpovědnost zapojit se do řešení aktuálních problémů. Korupci považuje za rakovinu společnosti.

Mottem kampaně nazvané „Tohle jsme my“ je heslo: Je nejvyšší čas, abychom v srdci Evropy vytvořili svobodné, spravedlivé a moderní prostředí. Zemi, na kterou budou naše děti hrdé.

„Tohle jsme my. Chceme žít v zemi, která je připravená na 21.století. Dbá na vzdělání dětí i dospělých. Tohle jsme my. Chceme žít v zemi, která je spravedlivá a svobodná. Zdravá. Tohle jsme my VŠICHNI,“ uvedl projekt na Twitteru.

Kandidovat chce Janeček díky sesbírání petičních podpisů, kterých bude potřebovat nejméně 50 tisíc.

Janeček je spolumajitelem společnosti RSJ, která se zabývá obchodováním s finančními deriváty. Byl u zrodu Nadačního fondu proti korupci nebo Nadačního fondu Neuron na podporu vědy.

Neuron se od něj ale loni v listopadu distancoval po jeho proslovu při vyhlášení hudební ankety Český slavík. Janeček v něm mimo jiné kritizoval protiepidemická opatření vlády a případné očkování dětí.

Prezidentská volba by se měla konat na počátku příštího roku, současný prezident Miloš Zeman už mandát po dvou volebních obdobích obhajovat nemůže.

Spekuluje se o desítkách kandidátů, ale většina z nich zatím dosud oficiálně účast v prezidentském klání nepotvrdila, a to včetně expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Ten si na konci loňského roku nicméně koupil luxusní karavan. Od února se ve „vymakaném“ obytňáku, jak sám říká, chystá jezdit za voliči. S prezidentskými volbami prý akce nesouvisí.

Oficiálně kandidaturu oznámil například senátor Marek Hilšer, komik Miloš Knor nebo prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová a advokátka Klára Long Slámová. Tento týden k nim přibyl podnikatel a bývalý redaktor České televize Karel Diviš. (pel)