Soud zrušil emisní výjimku pro Tykačovu uhelnou elektrárnu Chvaletice. (Ilustrační foto)

Soud zrušil emisní výjimku pro Tykačovu uhelnou elektrárnu Chvaletice. Musí plnit limity, nebo zastavit provoz. Soud dal ve svém rozsudku za pravdu argumentům ekologických organizací a uvedl, že nebylo prokázáno, že by provozovatel potřeboval ke snížení emisí šest let. 

V tiskové zprávě o tom informovaly Hnutí Duha a Greenpeace.

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě dnes zrušila výjimku z emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, kterou udělilo ministerstvo životního prostředí.

Krajský úřad Pardubického kraje musí nyní bezodkladně uvést povolení elektrárny Chvaletice do souladu s platnými emisními limity, které od srpna loňského roku platí pro všechny ostatní provozovatele uhelných elektráren bez udělených výjimek.

Zároveň se žádost o výjimku vrátí k dalšímu projednání krajským úřadem Olomouckého kraje, který bude při novém rozhodování o výjimce vázán právním názorem soudu. Ten ve svém rozsudku uvedl, že by za odůvodněnou považoval výjimku o délce maximálně dvou let, její delší doba trvání by však nebyla v souladu s požadavkem zákona o integrované prevenci a s obecným principem práva, že výjimky musí být vykládány vždy restriktivně.

“Provozovatel elektrárny Chvaletice ví o nových emisních limitech dlouhé roky, ale chtěl ušetřit na úkor lidského zdraví. Přestřelená výjimka posvěcená ministerstvem životního prostředí za vedení ministra Brabce byla nyní soudem zrušena. Naštěstí se bez výroby z Chvaletic Česká republika obejde,“ uvedl Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA.

Uhelná elektrárna Chvaletice je jedním z největších zdrojů rtuti v Česku i skleníkového oxidu uhličitého. Elektrárna vyrábí méně než třetinu českého vývozu elektřiny.

Zastavení provozu této elektrárny by neohrozilo zásobování země elektřinou, ročně totiž vyrobí 3,3 TWh elektřiny, zatímco vývoz přebytků výroby elektřiny činí 10,15 TWh.

„Samozřejmě však vnímáme aktuální situaci způsobenou agresí ruského režimu proti Ukrajině. Nouzovým řešením nezodpovědného přístupu provozovatele a úřadů by v případě vyhodnocení dočasné potřebnosti elektrárny při ukončení dodávek paliv z Ruska bylo rychlé udělení časově omezené výjimky,“ dodal Koželouch. (pel)