Rusko při útoku na Ukrajinu zasáhlo jadernou elektrárnu v Záporoží.

Ruská okupační vojska na Ukrajině zasáhla jadernou elektrárnu v Záporoží. V ní následně vypukl požár. Podle šéfky SÚJB Dany Drábové útočníci zešíleli. Při ruském útoku byl zasažen jeden z bloků záporožské elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, potvrdilo ukrajinské ministerstvo energetiky.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že ruská armáda na jadernou elektrárnu střílí. Na místě jsou oběti, ale jejich přesný počet zatím nelze zjistit.

„Stříleli na všechno, co mohli. Včetně jednotlivých bloků,“ informoval mluvčí elektrárny Andrij Tuz.

„Pokud vybuchne, bude to desetkrát horší než Černobyl!“ napsal na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

V areálu Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny vypukl v důsledku střelby požár. Podařilo se jej dostat pod kontrolu až nad ránem.

„Jsou porušeny Ženevské konvence, které obsahují i ustanovení o ochraně nebezpečných objektů nebo objektů, které by se mohly stát nebezpečnými, kdyby se ocitly pod vojenským útokem,“ komentovala útok Drábová.

„Zatím je radiační situace na území elektrárny a v jejím okolí normální,“ řekla Drábová pro ČRo. Obálky jaderných bloků jsou podle ní projektovány tak, aby vydržely pád stíhačky suchoj nebo útok raketou země-země.

Podle informací z Ukrajiny byl zasažen jeden z energetických bloků. Hořela administrativní budova. Místo ostřelování je však velmi blízko reaktorům. Ruské armádě se nakonec podařilo areál jaderné elektrárny obsadit.

Agentura Unian napsala, že ruský prezident Vladimir Putin „v podstatě zahájil jadernou válku“.

Agentura Unian: Ruský prezident Vladimir Putin „v podstatě zahájil jadernou válku“. 

„Evropa se musí probudit, protože největší jaderná elektrárna hoří kvůli neustálému ostřelování ze strany ruské armády. Žádný stát nikdy neostřeloval jadernou elektrárnu. Poprvé v historii lidstva se někdo dopustil nukleárního terorismu,“ uvedl v projevu prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

V elektrárně byl odstaven třetí blok a v provozu je pouze čtvrtý. V okolí elektrárny byla naměřena zvýšená radioaktivita.

Expert na jadernou energetiku James Acton ze skupiny Carnegie Nuclear Policy napsal, že spíše než opakování scénáře Černobylu hrozí, že dojde k podobné havárii jako ve Fukušimě, tedy k roztavení reaktoru.

Fiala k elektrárně

Útok na jadernou elektrárnu ukazuje nebezpečnost Putinova postupu, zdůraznil v reakci premiér ČR Petr Fiala (ODS). Pro naději na diplomatické řešení musí být dle něj Západ rozhodnější. (sfr)