Ruský prezident Putin požádal Západ o nevyhrocování situace a změkčení omezení vůči Rusku.

Ruský prezident Putin požádal Západ o nevyhrocování situace a změkčení omezení vůči Rusku. S prohlášením přišel v situaci, kdy ruská armáda na Putinův příkaz podniká už více než týden vojenskou invazi v sousední Ukrajině. Kreml mezitím vyzval obyvatele země, aby se sjednotili za prezidentem Vladimirem Putinem.

„Chci ještě jednou zdůraznit, že nemáme žádné špatné úmysly vůči svým sousedům. Poradil bych jim, aby nevyhrocovali situaci, nepřijímali omezení,“ konstatoval Putin.

„Nevidím zde žádnou nezbytnost situaci vyostřovat či zhoršovat naše vztahy. Všechny naše akce, pokud k nim dojde, vždy vznikají výlučně v reakci na nějaké nikoliv přátelské kroky proti Rusku,“ prohlásil.

Putin: „…nemáme žádné špatné úmysly vůči svým sousedům.“

Rusko se podle Putina bude dál rozvíjet bez ohledu na to, jak je situace těžká. Během ceremonie vztyčování vlajky na nové ruské lodi Maršal Rokossovskij, která má zajistit zásobování Kaliningradu, ruské enklávy na březích Baltu, ve videovzkazu apeloval na sousední státy, aby nestupňovaly napětí a nepřijímaly sankce, ale aby normalizovaly vztahy s Ruskem.

Ještě ve čtvrtek Putin v jiném projevu obvinil „neonacisty“ a „žoldáky“ na Ukrajině, že drží civilní obyvatelstvo jako lidské štíty.

Ruští vojáci podle něj „obětují“ své životy a jednají jako hrdinové.

Krátce před tím mluvil s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem, jemuž řekl, že ruská vojenská operace v každém případě dosáhne svých cílů.

Podle mluvčí ruské diplomacie Marie Zacharovové Západ svým „počínáním kolem Ukrajiny“ uskutečňuje „část plánu na zničení Ruska“.

„V principu vše, co teď dělají, je součástí rozsáhlého plánu,“ prohlásila mluvčí .

„Všichni tvrdí jedno, a sice že chtějí zničit ruskou ekonomiku, zničit Rusko. Chtějí to udělat tak aby všechno ruské bylo zničeno,“ podotkla dále Zacharovová. (sfr)