Vláda chce uprchlíkům z Ukrajiny v Česku vyplácet humanitární dávku 5 tisíc korun na pokrytí jejich potřeb.

Fialova vláda chce uprchlíkům z Ukrajiny v Česku vyplácet humanitární sociální dávku 5 tisíc korun na pokrytí jejich potřeb. Uprchlíci před válkou v Ukrajině by dávku mohli pobírat opakovaně ještě další 3 měsíce. Tuzemské domácnosti, které běžence ubytovaly, by mohly získat od státu příspěvek na náklady.

Na ubytovanou osobu by měsíčně mohl činit 1000 korun, nejvýše však 5000 korun měsíčně.

Vyplynulo to z návrhu zákona s opatřeními kvůli ruské invazi na Ukrajinu, který zveřejnila vláda České republiky.

Podle návrhu by humanitární dávka 5000 korun byla pro všechny, kteří se do Česka dostali po 24. únoru 2022, tedy po  začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Dávka by měla pokrýt základní potřeby.

„Navrhuje se, aby první dávka ve výši 5000 korun byla poskytnuta automaticky, v návaznosti na vydání povolení k pobytu.“

Uprchlíci bez majetku a peněz by mohli podporu získat opakovaně. Pobírat by ji mohli pak ještě až další tři měsíce. Museli by o ni požádat krajské úřady práce.

Navrhovaný zákon předkládá ministerstvo vnitra. Obsahuje úpravu pravidel víz pro uprchlíky. Zahrnuta jsou v něm tzv. víza ke strpění a dočasnou ochranu.

Týká se ale i zdravotního pojištění uprchlíků, jejich přístupu na trh práce, poskytování dávek a školní docházky .

Zákon už dřív ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil za „lex Ukrajina“.

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Od té doby se v Česku zaregistrovalo 33 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Humanitární dávky by se měly podle navrhovaného zákona vyplácet za období do konce května, poté by už lidé mohli mít přístup k běžným dávkám v hmotné nouzi. Dobu vyplácení i částku by vláda mohla případně podle vývoje situace upravit.

Podle podkladů k zákonu by odhadované výdaje mohly činit asi tři miliardy korun, pokud by dorazilo 200 tisíc uprchlíků. (sfr)