Pohonné hmoty v ČR začaly rekordně zdražovat. Cena může vyletět až k 50 korunám za litr, odhadují analytici. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Pohonné hmoty začaly po vypuknutí války na Ukrajině rekordně zdražovat. Průměrná cena paliv u českých čerpacích stanic je nejvyšší v historii. Prudké zdražování tím však podle analytiků rozhodně nekončí, benzín může vyletět až k 50 korunám za litr, omezí-li Rusko dodávky ropy či plynu.

Ukázala to data společnosti CCS, která ceny sleduje.

V pondělí se nejprodávanější benzin Natural 95 prodával průměrně za 38,82 koruny za litr.

Jak upozornil ekonom Lukáš Kovanda, průměrná cena tak překonala dosud rekordní cenu ze 13. září 2012, kdy se benzín prodával za 38,56 koruny za litr.

Na historické maximum se včera dostala také cena nafty, kterou řidiči tankovali v průměru za 38,05 Kč za litr.

„V Praze, kde jsou pohonné hmoty tradičně nejdražší, se cena benzínu rychle blíží psychologické úrovni 40 korun za litr, jíž doposud nikdy v historii nedosáhla. Benzín v metropoli vyšel včera průměrně na 39,42 koruny za litr a je pravděpodobné, že již dnes nebo zítra úrovně 40 korun za litr dosáhne,“ odhadl Kovanda.

Důvodem dramatického zdražování pohonných hmot v ČR je podle něj zdražování ropy na světových trzích a také oslabení koruny. Oboje bezprostředně nastává či sílí v důsledku propuknutí války na Ukrajině.

Jak plyne z dostupných dat, korunová cena barelu ropy Brent včera vyskočila až na takřka 2 360 korun, což je nejvíce v historii.

„Motoristé v ČR musí počítat s tím, že ceny pohonných hmot budou růst i v příštích dnech. Pohonné hmoty v ČR od invaze Ruska na Ukrajinu v minulém týdnu zdražují nebývale citelným tempem, denně v rozsahu kolem 30 až 40 haléřů. Toto již tak rychlé tempo zdražování, v případě benzínu nejrychlejší od roku 2010, však může ještě akcelerovat. A to zejména v tom případě, že Rusko v rámci odvety za víkendové sankce Západu omezí své dodávky plynu či ropy do Evropy,“ uvedl Kovanda. (pel)