Ekonomika ČR v roce 2021 navzdory krizí vyvolanou pandemií koronaviru stoupla o 3,3 procenta, potvrdila zpřesněná data ČSÚ. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomika ČR v roce 2021 navzdory krizí vyvolanou pandemií koronaviru stoupla o 3,3 procenta, potvrdila zpřesněná data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Hlavním faktorem celoročního růstu byly výdaje na konečnou spotřebu domácností a změna stavu zásob. 

Ve 4. čtvrtletí loňského roku HDP vzrostl mezičtvrtletně o 0,9 procenta a meziročně o 3,6 procenta.

„Meziroční růst ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku byl tažen výhradně domácí poptávkou. Významně vzrostly zásoby a spotřební výdaje domácností. Rostly i investice zejména do nemovitostí a dopravních prostředků,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Naopak negativní vliv měla zahraniční poptávka, když saldo zahraničního obchodu v běžných cenách bylo téměř o 123 miliard korun nižší než před rokem.

Hlavním faktorem loňského celoročního růstu byly podle statistiků výdaje na konečnou spotřebu domácností a změna stavu zásob.

Spotřeba domácností přispěla k růstu HDP o 1,1 procentního bodu. Dalších 0,3 bodu přidaly výdaje vládních institucí a 3,9 procentních bodů připadalo na tvorbu kapitálu.

Naopak negativně se projevil pokles zahraniční poptávky, která snížila růst české ekonomiky o 2 procentní body.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností vzrostly o 4,3 procenta. Výdaje vládních institucí na konečnou spotřebu vzrostly o 1,6 procenta především zásluhou rychle rostoucích výdajů na kolektivní spotřebu.

Tvorba hrubého fixního kapitálu za celý rok 2021 byla o 0,9 procenta vyšší než v roce 2020. Rostly především investice do obydlí a dopravních prostředků. Saldo zahraničního obchodu kleslo v běžných cenách meziročně o 204,1 miliardy korun na 185,2 miliardy korun.

Celková zaměstnanost vzrostla ve srovnání s předchozím rokem o 0,1 procenta na 5,347 milionu lidí. Celkem bylo loni odpracováno o 2,9 procenta hodin více než v roce 2020. (pel)