Evropská komise podpoří Ukrajinu finančním "balíčkem" za 1,2 miliardy eur (29,2 mld. Kč). (Ilustrační foto: redakční koláž).

Evropská komise podpoří Ukrajinu finančním „balíčkem“ za 1,2 miliardy eur (29,2 mld. Kč). Informovala o tom šéfka EK Ursula von der Leyenová. S využitím těchto zdrojů má Ukrajina údajně provést politické a ekonomické reformy. Již před tím získala Ukrajina z Evropské unie výhodné půjčky v celkové hodnotě – v přepočtu – téměř 122 miliard korun.

„Státy Evropské unie právě odsouhlasily náš návrh poslat Ukrajině pomocný makro-finanční balíček ve výši 1,2 miliardy eur. První část z této sumy bude zaslána již brzy, aby pomohla Ukrajině v těchto těžkých časech,“ uvedla šéfka Evropské komise von der Leyenová.

Evropská komise se usnesla, že Ukrajina potřebuje ekonomickou podporu, když z ní kvůli napětí uniká kapitál. Proto se EK rozhodla poskytnout „nouzovou finanční podporu“ ve formě půjček, aby stabilizovala situaci v zemi.

Komise schválila tento návrh velmi rychle, protože napětí mezi Ukrajinou a Ruskem se podepisuje na ekonomické situaci Ukrajiny, ze které „utíká kapitál“ a země tím schopnost obchodovat na mezinárodních trzích.

Finanční podpora Ukrajiny má probíhat po dobu 12 měsíců. Bude záviset na tom, že bude Ukrajina plnit „politické podmínky“ a řídit se programem Mezinárodního měnového fondu.

Část fondu by byla uvolněna hned, část bude uvolněna při řádném plnění podmínek dohodnutých mezi Ukrajinou a EU. (sfr)