Politické strany v Česku loni ze státní kasy získaly celkem 1 miliardu korun. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Politické strany v Česku loni ze státní kasy získaly celkem 1 miliardu korun. Nejvíce dostalo Babišovo ANO a to 290 milionů Kč. Fialova ODS získala ze státního celkem 168 milionů korun. Vyplynulo to z nejnovějších údajů ministerstva financí ČR.

Za výsledek v loňských volbách do Poslanecké sněmovny vyplatil stát celkem 515 milionů. Nejvíce koalici ODS, lidovců a TOP 09, celkem 149 milionů korun. Z toho ODS bylo vyplaceno 82 milionů, KDU-ČSL 37 milionů a TOP 09 třicet milionů Kč.

Hnutí ANO za hlasy ve snwěmovních volbách získalo 146 milionů. Koalice STAN a Pirátů obdržela 84 milionů korun.

Okamurova SPD za zisk ve volbách dostala 51 milionů korun.

Stát přispívá stranám na činnost podle počtu zvolených zastupitelů a zákonodárců. Ze státního rozpočtu jdou politickým subjektům také prostředky na provoz jejich institutů.

Získávají také příspěvek na úhradu volebních nákladů za volby do Poslanecké sněmovny.

Politické straně, politickému hnutí nebo koalici, která ve volbách získala nejméně 1,5 procenta z celkového počtu platných hlasů, náleží za každý odevzdaný hlas ze státního rozpočtu sto korun.

Příspěvky za odevzdané hlasy dostaly i subjekty, které nezískaly potřebných pět procent z celkového počtu voličských hlasů, a do Sněmovny se neprobojovaly.

Uskupení Přísaha – občanské hnutí Roberta Šlachty s výsledkem 4,68 procenta získalo 25 milionů korun.

Sociální demokracie, která skončila s výsledkem 4,65 procenta voličských hlasů, získala stejnou částku.

Komunisté s 3,6 procenty dostali 19 milionů, Trikolora Svobodní Soukromníci s 2,76 procenta získali 14,8 milionu korun.

Příspěvek na podporu činnosti loni čerpalo hnutí ANO ve výši 13 milionů, ČSSD s 3,3 milionu korun, lidovci s 4,4 milionu korun. Komunisté na svůj institut získali 2,4 milionu korun, občanští demokraté 7,8 milionu korun a TOP 09 pak 2,8 milionu korun.

Příspěvek na činnost stran zahrnuje také stálý příspěvek a příspěvek na mandát. Po hnutí ANO se 131 miliony korun a ODS se 77 miliony korun loni na činnost získali Piráti 44,7 milionu Kč, lidovci 43,9 milionu, SPD 38,2 milionu, STAN 36,7 milionu,  ČSSD 32,6 milionu korun, TOP 09 obdrželo 28,6 milionu a komunisté získali 24 milionů korun. (sfr)