Šéfka EK Leyenová pomůže Česku s předsednictvím v Evropské unii.

Šéfka EK Leyenová pomůže Česku s předsednictvím v Evropské unii. Vyplnulo to z jednání předsedy vlády ČR Petra Fialy s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Po zhruba půlhodinovém setkání Leyenová přislíbila pomoc při přípravách českého předsednictví v Radě EU. Oznámil to po schůzce v Bruselu český premiér Petr Fiala.

„Paní předsedkyně Evropské komise mi přislíbila veškerou pomoc a součinnost při přípravě evropského předsednictví,“ řekl Fiala.

O prioritách předsednictví podle Fialy hovořili s Leyenovou jen v obecné rovině.

„Evropská komise a já sama jsme velmi rádi, že vás máme jako partnera. Jsou to náročné časy a když jsme jednotní, jsme mnohem silnější,“ komentovala von der Leyenová schůzku s Fialou.



S premiérem Fialou se von der Leyenová shodla na tom, že „Evropa musí pracovat na větší energetické soběstačnosti, aby nebyla tolik závislá na ruském plynu“.

S předsedkyní Evropské komise mluvil premiér Fiala také o energetické politice.

Přípravy českého předsednictví byly tématem i při setkání s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou.

Podle Fialy se jednání týkalo takzvané taxonomie, tedy seznamu zdrojů energie považovaných za „zelené investice“. Evropská komise do této kategorie nedávno zařadila i jádro a věcí se nyní bude zabývat europarlament.

„Zdůraznil jsem náš zájem na tom, aby to bylo v této podobě schváleno,“ podotkl Fiala ke schůzce s Metsolaovou.

Česká republika bude od letošního července předsedat půl roku Evropské unii. Babišova vláda navýšila rozpočet na předsednictví Česka o 200 milionů korun. Celkově tak bude k dispozici 1,4 miliardy korun. O nejvíc peněz požádaly ministerstvo zahraničí a Úřad vlády ČR. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Česko se chystá na předsednictví EU. Fialova vláda překope rozpočet i přípravy