Prezident Miloš Zeman obvinil předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS), že se snažil využít jeho hospitalizace a pokusil se o puč. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Prezident Miloš Zeman obvinil předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS), že se snažil využít jeho hospitalizace a pokusil se o puč. Hlava státu to uvedla v rozhovoru pro MF Dnes. Narážel tak na to, jak se někteří političtí představitelé bavili o tom, jak Zemana zbavit pravomocí. Zeman dále řekl, že ho neschopnost pučistů v čele s Vystrčilem dobře baví.

„Domnívám se, že nelze vyloučit, že šlo o pokus o puč. Koneckonců aktivity jak pana Vystrčila, tak předtím senátora Fischera jsou notoricky známé. Když nemocnice poslala předsedovi Senátu tehdejší diagnózu, která se mimochodem neukázala být správná, protože jsem se uzdravil, současně požádala předsedu Senátu, aby tato zpráva nebyla zveřejňována. Vystrčil ji přes žádost ÚVN obratem zveřejnil,“ řekl Zeman.

„Z tohoto a několika dalších indicií usuzuji, že k jistému pokusu o puč došlo. A usmívám se neschopnosti těchto pučistů,“ dodal prezident.

Prezident se podle svých slov cítí dobře. Nevyloučil, že chování výše zmíněných politiků bude řešit právně.

Předseda Senátu Vystrčil ve vyjádření pro iDnes.cz uvedl, že nikdy o žádnou diagnózu zdravotního stavu prezidenta nežádal. Chtěl prý pouze vědět, zda zdravotní stav prezidenta umožňuje nebo neumožňuje zastávat jeho úřad.

Podle senátora Pavla Fischera v době hospitalizace Zemana na podzim minulého roku nebyly veřejnost, média ani parlament dostatečně informovány o jeho zdravotním stavu.

Pro iDNES.cz zároveň řekl, že v souladu se svou povinností ústavní kontroly výkonu prezidentské funkce Senát opakovaně žádal o informaci, zda je prezident schopen či neschopen vykonávat úřad.

Zeman se dlouhodobě léčí s cukrovkou, o které v roce 2017 prohlásil, že mu „odešla“, a neuropatií dolních končetin, kvůli níž začal letos používat invalidní vozík.

Prezidenta převezli loni 10. října do ÚVN kvůli zhoršení chronického onemocnění a ležel 7 týdnů na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice.

Jen pár hodin po propuštění se však na 2 dny do nemocnice vrátil, protože u něj byla prokázána nákaza covidem-19. To následně mírně zkomplikovalo a odložilo i jmenování nové vlády premiéra Petra Fialy (ODS). (pel)