Kanadský premiér Justin Trudeau pohrozil demonstrantům proti pandemickým opatřením, že jim nechá zmrazit bankovní účty.

V Kanadě může banka zmrazit komukoliv peníze bez rozhodnutí soudu. Demonstrantům z Konvoje svobody za zrušení koronavirových restrikcí tím pohrozil kanadský premiér Justin Trudeau. Protesty, které vypukly v zemi v lednu, uzavřely některé hraniční přechody s USA a ochromily části Ottawy. 

„Blokády poškozují naši ekonomiku a ohrožují veřejnou bezpečnost. Nemůžeme a nedovolíme, aby nelegální a nebezpečné aktivity pokračovaly,“ řekl Trudeau, který čelí kritice kvůli tomu, že federální vláda nepostupovala dostatečně důrazně.

Podle zákona o mimořádných událostech chce vláda zavést opatření, jejichž cílem je přerušit financování demonstrantů.

Zároveň podnikla kroky k posílení provinčních a místních donucovacích orgánů s federální policií.

Umožňuje to zákon o nouzovém stavu z roku 1988, který dává vládě široké pravomoci pro potlačení současné vlny dopravních blokád a který doposud nebyl nikdy využit.

Je určen pro „naléhavé a kritické situace“, jejichž řešení přesahuje kapacity jednotlivých provincií.

Policie může získat také větší pravomoci k zatýkání či pokutování demonstrantů a na ochranu kritické infrastruktury.

Kromě toho by účastníkům protestů mohla být pozastavena platnost povinného ručení jejich vozidel.

Nouzová opatření jsou vládě k dispozici ihned po jejich vyhlášení, kabinet však potřebuje získat do sedmi dnů souhlas parlamentu.

Všechny velké strany jsou sice zajedno v tom, že protesty musí skončit, to však neznamená, že Trudeauovo rozhodnutí schválí.

Proti využití nouzového zákona se nicméně ohradili premiéři provincií Alberta Québec, Manitoba a Saskatchewan, podle nichž není zapotřebí.

V Kanadě v lednu vypukly rozsáhlé protesty proti pandemickým opatřením vlády. Akce původně začala jako „Konvoj svobody” kanadských řidičů kamionů, kteří protestovali proti povinnému očkování proti covidu-19 pro vstup do země.

Stovky kamionů zablokovaly dopravu v centru velkých měst, zejména v metropoli Ottawě. I nyní tam podle zpráv médií zůstává zaparkovaných asi 400 vozidel u nichž pobývá velké množství protestujících. (pel)

Protivládní Konvoj svobody uvrhl Kanadu do nouzového stavu

Anticovidová revoluce pokračuje: Novozélandští demonstranti obklíčili parlament