Lidé na Novém Zélandu nesouhlasící s proticovidovými omezeními a s očkováním zablokovali po vzoru Kanady v centru Wellingtonu ulice kamiony a karavany.

Anticovidová revoluce pokračuje. Lidé na Novém Zélandu nesouhlasící s proticovidovými omezeními a s očkováním zablokovali po vzoru Kanady v centru Wellingtonu ulice kamiony a karavany. Vozidla obklíčila parlament. 

Demonstranti drželi transparenty vyzývající ke „svobodě“. Dušují se, že před parlamentem budou tábořit, dokud nebudou zrušena protikoronavirová omezení.

Další stovky projížděly centrem města s troubením klaksonů, zatímco více než tisíc dalších poslouchalo projevy.

K vidění byly i vlajky z prezidentské kampaně amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

„Ve skutečnosti jsem očkovaný, ale jsem proti tomu, aby lidé byli očkováni. Myslím si, že je hanebné nutit očkování lidem, kteří to nechtějí,“ uvedl jeden z přítomných.

Demonstrace zůstala pokojná, policie nehlásila žádné zatčení ani větší incidenty.

Tamní premiérka Jacinda Ardernová podle svých slov nemá v úmyslu s demonstranty diskutovat. Argumentovala také tím, že většina Novozélanďanů projevila svou podporu vládnímu očkovacímu programu právě tím, že se naočkovat nechali. 

Vakcinaci proti covidu-19 má podle premiérky 96 procent Novozélanďanů. Očkování je v zemi povinné pro některé profese, například pro zdravotníky, policisty, učitele nebo vojáky.

Protesty jsou inspirovány pokračující blokádou kamionů v kanadském hlavním městě Ottawa proti přísným vládním opatřením v boji proti pandemii.

Protest původně začal jako „Konvoj svobody” kanadských řidičů kamionů, kteří protestovali proti povinnému očkování proti covidu-19 pro vstup do země. Situace se však natolik vyostřila, že starosta kanadské metropole Ottawa Jim Watson vyhlásil nouzový stav. (pel)

Protivládní Konvoj svobody uvrhl Kanadu do nouzového stavu