Další obstrukce ze strany hnutí SPD ve sněmovně týkající se novely pandemického zákona ohrožují i projednávání státního rozpočtu 2022, které je naplánováno na pátek. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Další obstrukce ze strany hnutí SPD ve sněmovně týkající se novely pandemického zákona ohrožují i projednávání státního rozpočtu 2022, které je naplánováno na pátek. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) si však našla kličku. Poslanci projednají státní rozpočet na letošní rok na zvláštní schůzi v pátek. 

Pátečního jednání se chce zúčastnit i prezident Miloš Zeman.

Aby byla jistota, že se na projednávání rozpočtu dostane, byla uzavřena dohoda o tom, že se projedná v rámci nově vyhlášené schůze, a to i v případě, že by stále nebyl schválený program již započaté schůze.

„Na organizačním výboru jsme všemi přítomnými hlasy i po dohodě s opozicí prohlasovali, že svoláme další schůzi na tento pátek od 09:00,“ oznámila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Dohodu potvrdila i šéfka klubu opozičního ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

„Organizační výbor sněmovny schválil na návrh poslanců hnutí ANO svolání řádné schůze na tento pátek, kde budou dva body: harmonogram projednávání státního rozpočtu a první čtení návrhu státního rozpočtu. Rozpočet je klíčový a nesmí být zablokován. Rozpočtové provizorium musí skončit,“ napsala na Twitteru.

SPD se dalšími obstrukcemi snaží blokovat novelu sporného pandemického zákona, kterou poslancům minulý týden vetoval Senát.

Pro přehlasování senátního veta je zapotřebí nadpoloviční většina všech poslanců, tedy 101. Není možné podávání pozměňovacích návrhů, diskuze však možná je.

Jednání začalo v úterý dopoledne a protáhlo se zatím do středy. Dolní komora kvůli tomu hlasy vládní koalice rozhodla o tom, že i dnes bude moci jednání pokračovat přes noc.

Hnutí SPD Tomia Okamury hodlá úterní postup koalice, který vedl k jednání i po 21:00, napadnout u Ústavního soudu.

Šéf poslanců STAN Josef Cogan tvrdí, že ze strany SPD se již nejedná o obstrukce, ale evidentní pokus o paralyzování komory.

Projednávání nového návrhu státního rozpočtu ČR je plánováno na pátek. Zúčastnit se chce i prezident Miloš Zeman, který to nedávno avizoval v debatě televize Prima.

Šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš a člen ochranné služby spolu se zaměstnanci sněmovny obhlíželi vstup do budovy i možnosti vstupu do sálu.

Od letošního ledna Česká republika hospodaří v rozpočtovém provizoriu, v jehož rámci jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostanou v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Důvodem je to, že poslanci v polovině prosince smetli návrh státního rozpočtu 2022 Babišovy vlády s deficitem 377 miliard korun. (pel)

Díky provizoriu Fialova vláda řádně hospodaří: Státní rozpočet je za leden v přebytku 3,9 miliardy

Předložený státní rozpočet 2022 představuje rozumný kompromis, pochvaluje si rozpočtová rada