Bývalý americký prezident Donald Trump neměl ve volbách podporu Ruska, odhalilo vyšetřování.

Bývalý americký prezident Donald Trump neměl ve volbách podporu Ruska, odhalilo vyšetřování. Podvodem se to tehdy snažila narafičit jeho protikandidátka Hilary Clintonová a její lidé. Clintonové právníci zaplatili technologické společnosti, aby infiltrovala servery patřící Trump Tower a později Bílý dům s cílem získat materiál, který by se dal využít ke spojení amerického exprezidenta s Ruskem.

Upozornil na to server Parlamentní listy.

Odhalil to nalezený spis od zvláštního právního zástupce Johna Durhama.

Zvláštní vyšetřovatel Durham, kterého jmenoval ještě za Trumpa ministr spravedlnosti, obvinil už třetího člověka za falzifikaci podkladů, které sloužily FBI pro zahájení sledování lidí z Trumpova okolí. Stáhli provozní data ze serveru, upravili je a předali FBI jako důkaz, že Trump má tajný server s přístupem k Rusům.

Durham podal 11. února návrh zaměřený na potenciální střety zájmů související se zastupováním bývalého právníka Clintonovy kampaně Michaela Sussmanna, který byl obviněn z křivé výpovědi federálnímu agentovi. Sussmann vinu odmítl.

Obžaloba proti Sussmannovi říká, že v září 2016, necelé dva měsíce před prezidentskými volbami v roce 2016, řekl tehdejšímu generálnímu právníkovi FBI Jamesi Bakerovi, že nepracuje ve prospěch Clintonové.

Tím se však dopustil lhaní, protože podle spisu Johna Durhama měly být právě prostřednictvím právního zástupce Clintonové podávány nabídky technologickým společnostem, aby infiltrovaly Trumpovy servery v Trump Tower a získaly tak materiál, který by šel použít ke spojení exprezidenta s Ruskem.

Že Sussmann opakovaně účtoval Clintonově kampani za svou práci na obviněních z ruské Bank-1, dokazují i jeho účetní záznamy. Podílet se spolu s ním na této záležitosti měli i další lidé včetně kybernetických výzkumníků a řady zaměstnanců internetových společností.

Podle zjištění Durhama měl Sussman pracovat jménem nejméně dvou klientů, kampaně Clintonové a právě tohoto technologického manažera, když svá tvrzení ohledně Trumpa předával FBI.

DURHAMŮV NÁVRH

Durham dodal, že shromážděné údaje také zjistily, že vyhledávání začalo již v roce 2014, během Obamovy administrativy a roky před nástupem Trumpa do úřadu, což je podle něj „další fakt, který obvinění opomíjejí“.

Zvláštní vyšetřovatel Durham obvinil právníka Michaela Sussmanna ze štábu prezidentské kampaně Clintonové z lhaní agentům FBI. Podstatou obvinění je ale především, že  Sussmann pověřil odbornou firmu sledováním internetového provozu kanceláří Trumpovi prezidentské kampaně.

Získaná data následně upravil tak, aby vznikl dojem neobvyklé komunikace se serverem umístěným v Rusku. Následně pak takto upravené podklady předložil FBI pro zahájení vyšetřování údajného napojení Donalda Trumpa na Rusko. Sussmann tehdy také FBI zatajil, že pracuje pro Clintonovou a její kampaň.

Již třetí obvinění zvláštního vyšetřovatele dokazuje, že údajná tajná spolupráce Trumpa s Rusy byla nejen zcela neexistující, ale že samotné vyšetřování FBI bylo spuštěno na základě falešných a zavádějících informací připravených spolupracovníky Clintonové.

Trump reagoval, že Durhamův spis poskytuje „nezpochybnitelný důkaz“, že jeho kampaň a prezidentský úřad „špehovali agenti placení kampaní Hillary Clintonové ve snaze rozvinout zcela vykonstruované spojení“.

„Toto je skandál mnohem většího rozsahu a rozsahu než Watergate, a ti, kteří byli zapojeni do této špionážní operace a věděli o ní, by měli být trestně stíháni. V dřívějších dobách by se tento zločin trestal smrtí,“ řekl Trump.

Obviněním Trumpova volebního týmu a jeho poradců, že před americkými prezidentskými volbami v roce 2016 spolupracovali s Ruskem, se až do roku 2019 zabýval zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller. Ten konstatoval, že Trump ani jeho tým s Ruskem nespolupracovali. (pel)

Bývalý americký prezident Obama prý tajně odposlouchával Trumpa

Přívrženci Clintonové volají po přepočítání hlasů: Trumpa za prezidenta nechceme, je to podvod!