Šluknovsku chybí slibované peníze na opravy po povodních. Lidé se nemohou dostat ani domů. (Ilustrační foto: Ústecký kraj)

Šluknovským regionem se loni v létě prohnaly povodně, které poničily tamní obce. Bývalá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) obcím naslibovala na opravy dotace, toho se však ani po více než půl roce dosud nedočkaly. Ze svého rozpočtu si přitom opravy nemohou dovolit. A protože povodeň zničila i desítku mostů, lidé je musejí složitě objíždět a mají tak problém dostat se i ke svým domům. 

Upozornila na to Česká televize.

Starosta Dolní Poustevny Robert Holec (nez.) připomněl, že stoletá voda mosty podebrala.

Kromě toho, že spadlé mosty komplikují život místním obyvatelům, kteří je musejí složitě objíždět a mají tak problém dostat se ke svým domům, více kilometrů najezdí i popeláři i údržba silnic. Městům tak rostou náklady.

Jak informovala ČT, statik přikázal uzavřít a strhnout celkem deset mostů. Jenže kdyby se tak doopravdy stalo, někteří obyvatelé by se vůbec nedostali domů. V současnosti někteří uvádějí, že na objízdných trasách denně stráví i hodinu.

Bývalá vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) obcím naslibovala na opravy dotace, toho se však dosud nedočkaly. Ze svého rozpočtu si přitom opravy dovolit nemohou.

Starosta Lobendavy Stanislav Jirásek (nez.) uvedl, že rozpočet obce je zhruba 10 milionů korun, ale jen škody dosáhly 30 milionů korun.

Zda ministerstvo pro místní rozvoj vůbec vyhlásí dotační program, ale zatím není jasné. (pel)